Козицький розпорядився обмежити непершочергові витрати в громадах Львівщини

1993 0
Солонківська та Глинянська ОТГ не подали інформації про свої закупівлі
Фото зі сторінки Андрія Годика

Фото зі сторінки Андрія Годика

Наприкінці вересня голова Львівської ОВА Максим Козицький доручив проаналізувати заплановані закупівлі обʼєднаних територіальних громад області. Після цього 22 закупівлі скасували, розірвали також один вже укладений договір. Про це розповів заступник очільника обласної військової адміністрації Андрій Годик.

«За результатами наданої інформації від ОТГ було прийнято рішення про скасування  22 запланованих закупівель. Серед них по одній прийнято рішення розірвати вже укладений договір. Таким чином, обласний бюджет зняв фінансовий ресурс з об’єктів спортивної інфраструктури на 38 млн. гривень. Вказані кошти скеровані на охорону здоров’я, ВПО та сектор безпеки», – йдеться у повідомленні.

За словами Годика, більшість ОТГ визначили свої цьогорічні закупівлі пріоритетними та необхідними для належного функціонування громад у період воєнного стану. Натомість якщо будуть виявлені закупівлі  з низьким ступенем пріоритетності, то вони погодились розглянути можливість їх відміни.

Читайте також: Після пікету активістів біля ЛОВА Козицький зобовʼязав голів громад проаналізувати закупівлі

«Окрім того, замовники наголошують на відсутності визначення пріоритетності закупівель на законодавчому рівні. Тому, у своїй роботі для визначення пріоритетів керуються Постановою КМУ «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» №590 від 09.06.2021 року», – пояснив посадовець.

Реакцію органів місцевого самоврядування щодо визначення пріоритетності закупівель Андрій Годик назвав «доволі формальною та млявою». Відтак Козицький  видав розпорядження «Про обмеження непершочергових видатків місцевих бюджетів Львівської області в умовах воєнного стану».

Що зміниться для обласного бюджету

Це означає, що у першочерговому порядку проводитиметься фінансування:

  • захищених та інших найнеобхідніших видатків, що забезпечують функціонування обласних бюджетних установ, організацій і неприбуткових комунальних підприємств;
  • заходів щодо відсічі збройної агресії, територіальної оборони та цивільного захисту;
  • підготовку об'єктів соціальної та іншої інфраструктури до опалювального сезону;
  • підвищення енергоефективності; аварійно-відновлювальних робіт; 
  • соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб і створення умов тимчасового проживання для них; 
  • реабілітації військових та ветеранів, підтримки бізнесу, у тому числі щодо створення робочих місць для ветеранів.

Натомість укладання нових угод, виконання робіт і взяття бюджетних зобов'язань за незахищеними видатками здійснювати лише за погодженням з профільними заступниками начальника Львівської ОВА.

Що зміниться для місцевих бюджетів

За словами Годика, для місцевих бюджетів це означає, що вони мають переглянути відповідні бюджети на 2023 рік, а також збалансувати помісячні розписи доходів та асигнуванью

Крім того, органи місцевого самоврядування повинні забезпечити своєчасне формування та затвердження збалансованих проєктів відповідних бюджетів на 2024 рік. У цих документах мають врахувати фінансові можливості та пріоритетність видатків в умовах воєнної агресії.

Додамо, інформацію про закупівлі поки що не надали лише два громади – Глинянська та Солонківська. Тож до їх закупівель в ЛОВА обіцяють придивитись ретельніше.

Нагадаємо, у Кам'янці-Бузькій припинили будівництво спортивного залу для школи №3. Вартість проєкту становила 117 млн грн. Дію договору з підрядною організацією, яка мала виконувати роботи, припинили.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

 

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!