Київ

Київрада підтримала петицію про демонтаж Пушкіна на Шулявці

658 0
Питання щодо демонтажу пам’ятника обговорювали на засіданні міжвідомчої робочої групи у травні 2023 року і там затвердили його усунення з публічного простору.
Фото: КМР

Фото: КМР

Київрада підтримала петицію щодо демонтажу пам'ятника Олександру Пушкіну на проспекті Берестейському, 40. У відповіді на петицію зазначено, що пам’ятник Пушкіну занесений до держреєстру як пам’ятка монументального мистецтва національного значення та має охоронний статус. Тобто рішення про демонтаж має приймати Кабмін за поданням МКІП.

Міський голова Віталій Кличко додав, що питання щодо демонтажу пам’ятника обговорювалось на засіданні міжвідомчої робочої групи у травні 2023 року і там затвердили його усунення з публічного простору.

Читайте також: Дерусифікація в Києві: Чи демонтують пам’ятники Щорсу та Пушкіну

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала закон «АнтиПушкін» і президент його підписав. За цим законом пам’ятки можуть позбавляти охоронного статусу за рішенням місцевої влади, однак він набере чинності 27 липня. 

Зазначимо, законопроєкт про вилучення з Держреєстру окремих об’єктів культурної спадщини, який вже став відомий як «АнтиПушкін», має спростити процедуру очищення українського публічного простору і від російських, і від радянських пам'ятників.

Також зазначимо, що у Києві досі стоїть пам'ятник Щорсу, рішення про знесення якого через низку бюрократичних процедур та відповідальність, не хоче брати на себе міністерство.

«Йде черговий етап «перекидання гарячої картоплини» між відомствами. Усі розуміють, що треба щось робити, але ніхто не хоче брати на себе відповідальність за кінцеве рішення», – про це в коментарі Tvoemisto.tv раніше повідомляв член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Відмітимо, дискусія щодо демонтажу пам’ятника Щорсу в Києві розпочалась ще в рамках декомунізації. У березні 2017 року пам'ятник пошкодили, відпилявши ногу коню. Того самого року київська влада заявляла про намір звернутися до Міністерства культури щодо перенесення пам'ятника Щорсу в музей пропаганди СРСР, щоб уберегти його від актів вандалізму. Восени пам'ятник обмалювали, зокрема на ньому з'явився надпис "знеси мене".

Нагадаємо, міністр Ткаченко також вказував на мистецьку цінність пам'ятника, а саме коня.

_____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!