Київ

Верховна Рада прийняла закон «АнтиПушкін». Це дозволить вилучати радянські пам’ятки з переліку культурної спадщини

1192 0
Прийняття цього закону має допомогти нарешті прибрати з публічного простору пам'ятник Пушкіну та Щорсу.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроєкт про вилучення з Держреєстру окремих об’єктів культурної спадщини. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політкии Олександр Ткаченко.
 
Він пояснив, що якщо з перейменуванням вулиць процес легший, то знесення або перенесення пам’ятників законодавчо зарегульовані.
 

«Нам треба спростити процедури очищення українського публічного простору від російських маркерів. Тому ми в МКІП розробили законопроєкт, який став відомий як "АнтиПушкін"», – зазначив Ткаченко.

Йдеться про законопроєкт 8273, який 3 травня схвалили 285 народних депутатів. Він дозволяє вилучати з Державного реєстру нерухомих пам’яток такі об'єкти:

 – є символами російської імперської або радянської тоталітарної політики;

 – присвячені людям, які обіймали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів;

 – присвячені подіям, які пов'язані з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади в Україні або в окремих її частинах, переслідуванням учасників боротьби за незалежність у XX столітті (крім пам’яток, пов’язаних із опором і вигнанням нацистських окупантів з України або із розвитком української науки та культури);

 – підлягають демонтажу відповідно до закону про засудження комуністичного та нацистського режимів.

Нагадаємо, у Києві досі стоїть пам'ятник Щорсу, який через низку бюрократичних процедур та відповідальність, не хочуть брати на себе міністерство.

«Йде черговий етап «перекидання гарячої картоплини» між відомствами. Усі розуміють, що треба щось робити, але ніхто не хоче брати на себе відповідальність за кінцеве рішення», – про це в коментарі «Твоєму місту» раніше повідомляв член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Відмітимо, дискусія щодо демонтажу пам’ятника Щорсу в Києві розпочалась ще в рамках декомунізації. У березні 2017 року пам'ятник пошкодили, відпилявши ногу коню. Того самого року київська влада заявляла про намір звернутися до Міністерства культури щодо перенесення пам'ятника Щорсу в музей пропаганди СРСР, щоб уберегти його від актів вандалізму. Восени пам'ятник обмалювали, зокрема на ньому з'явився надпис "знеси мене".

Додамо, що прийняття цього закону має спростити процедуру очищення українського публічного простору від російських маркерів, якими на сьогодні є і Щорс і Пушкін.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!