Київ

Київрада звернеться до МКІП щодо перейменування музичної академії імені Чайковського

683 0
Композитор ідентифікував себе як «корінна російська людина» і його діяльність не була пов’язана з НМАУ.
Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Київрада звернеться до МКІП щодо перейменування Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. Про це повідомляє Київська міська рада.

«Велич Петра Чайковського нам нав'язали, ворог намагався штучно знищити відмінності між українською та російською національними ідентичностями, що цілком вкладається в російську ідеологему про «єдиний народ» зі спільною історією та культурою», — вважає голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

Також вона додає, що попередниця музакадемії — вищий навчальний заклад Київська консерваторія з'явилася лише в 1913 році. Тобто через 20 років після смерті композитора.

«Отже, будь-які припущення щодо безпосередньої ролі Чайковського в заснуванні закладу безпідставні», — наголосила депутатка Київради.

Нагадаємо, експертна комісія Інституту нацпам’яті дійшла висновку, що імʼя композитора Петра Чайковського в назві Національної музичної академії містить символіку імперської політики рф. 

Міністерство культури неодноразово зверталися до Національної музичної академії України з проханням відмовитися від імені П.І.Чайковського у назві закладу. Міністр зазначав, що відповідно до цієї норми, імена присвоюються, щоб увічнити пам’яті про осіб, які внесли вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову України, але сам композитор ідентифікував себе як «корінна російська людина» і його діяльність не була пов’язана з НМАУ.

Також були проведені дослідження, за результатами якої музикознавці сходилися на тому, що російський композитор немає жодного стосунку до Києва та академії, тому МКІП і наполягає на відмові від використання імені Петра Чайковського у назві Київської консерваторії.

Додамо, НМАУ з приводу необхідності перейменування закладу надавали безліч рекомендацій у профільному комітеті Верховної Ради, Експертній Раді з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП та від Українського інституту національної пам’яті, однак на зборах трудового колективу їх вкотре вперто ігнорують та відмовляються перейменовувати заклад, і це попри те, що студенти, аспіранти й молоді викладачі виступають за перейменування.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!