Київ

Київрада звернулась до Мінкульту щодо перейменування НМАУ імені Чайковського

530 0
Композитор ідентифікував себе як «корінна російська людина» і його діяльність не була пов’язана з НМАУ.
Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Київська міська рада звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо перейменування Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. Таке рішення було прийняте 8 лютого на засіданні міської ради 67 депутатами.

Київрада звернулась до Мінкульту щодо виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Нагадаємо, експертна комісія Інституту нацпам’яті дійшла висновку, що імʼя композитора Петра Чайковського в назві Національної музичної академії містить символіку імперської політики рф. 

Міністерство культури неодноразово зверталися до Національної музичної академії України з проханням відмовитися від імені П.І.Чайковського у назві закладу. Міністр зазначав, що відповідно до цієї норми, імена присвоюються, щоб увічнити пам’яті про осіб, які внесли вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову України, але сам композитор ідентифікував себе як «корінна російська людина» і його діяльність не була пов’язана з НМАУ.

Також були проведені дослідження, за результатами якої музикознавці сходилися на тому, що російський композитор немає жодного стосунку до Києва та академії, тому МКІП і наполягає на відмові від використання імені Петра Чайковського у назві Київської консерваторії.

Додамо, НМАУ з приводу необхідності перейменування закладу надавали безліч рекомендацій у профільному комітеті Верховної Ради, Експертній Раді з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП та від Українського інституту національної пам’яті, однак на зборах трудового колективу їх вкотре вперто ігнорують та відмовляються перейменовувати заклад, і це попри те, що студенти, аспіранти й молоді викладачі виступають за перейменування.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!