Львів знову не погодив ексгумацію радянського агента Миколи Кузнєцова

969 0
Львів не передасть останки Миколи Кузнєцова до Росії, допоки громадяни України, які є в увязненні на окупованих територія, не повернуться додому.
Фото: Gazeta.ua

Фото: Gazeta.ua

Львів відмовився дати дозвіл на ексгумацію радянського агента Миколи Кузнєцова до Росії. Таке рішення прийняли сьогодні, 22 жовтня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради. 

«Сьогодні в Російській Федерації за політичними та релігійними мотивами увязнено 121 людину, які є громадянами нашої держави. З них 101 людина утримується в Росії і 20 на території Криму, це наша Українська земля. Я вважаю, що поки наші громадяни не повернуться на рідну землю, ми не маємо морального права приймати рішення, які хтось нас спонукає прийняти», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий під час асдання.

Читайте також: Львів остаточно відмовився віддати останки радянського розвідника Росії

Передати останки агента НКВС Миколи Кузнєцва до Росії Львівську міську раду зобов’язав касаційний адміністративний суд Верховного суду України. Утім, суд передбачив, що розгялнути це питання має виконавчий орган, відповідно він має можливість прийняти рішення на свій розсуд, зазначила директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич. 

«Ми отримали постанову Верховного Суду, але, я вважаю, оскільки законодавець передбачив можливість, що виконавчий орган має розглядати такі питання, то кожен член органу має право прийняти рішення, яке вважає приавильним», – додала вона.

Усі члени виконкому проголосували проти. 

Львівська міська й раніше не давала дозволу на ексгумацію решток радянського агента. З таким проханням до неї зверталась його родичка. Торік виконком ЛМР відмовив у перепохованні останків радянського розвідника Миколи Кузнєцова у Росії. Тоді заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, говорий, що це рішення можуть переглянути, якщо між Україною та Росією відновлять переговорний процес.

Нагадаємо, що з проханням передати його для перепоховання на Широкорєчєнський військово-меморіальний комплекс Єкатеринбурга до Львівської міськради звернулася племінниця розвідника Маргарита Брюханова. У лютому виконком переніс розгляд цього питання й звернувся за рекомендаціями до держорганів.

Раніше члени націоналістичної організації С14 неодноразово розмальовували надгробок Миколі Кузнєцову, а у 2019 році із надгробка вкрали букви.

Для довідки

Микола Кузнецов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району на Львівщині. За однією з версій, він сам підірвав себе гранатою, за іншою – загинув в бою. Посмертно йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Ексгумацію останків спецагента НКВС провели в 1959 році та перепоховали на Пагорбі слави у 1960 році. На початку 2000-х у міську раду Львова надійшов лист від ветеранів Єкатеринбурга з проханням посприяти в перепохованні Кузнецова в Єкатеринбурзі. Тоді комісія з військових поховань їм відмовила.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!