Львівщина – перша область, яка розробила програму підтримки бізнесу. Які можливості фінансової допомоги підприємцям доступні

1642 0
Львівська обласна державна адміністрація виділила 50 млн грн на підтримку бізнесу у 2023 році.
ФОТО: НАТАЛЯ БАЛАЦЬКА

ФОТО: НАТАЛЯ БАЛАЦЬКА

Львівщина стала лідером з релокації підприємств та співпраці з бізнесом. Станом на сьогодні до області переїхали 225 підприємств. Мовиться про підприємства, які проходили за державною програмою релокації, що відбувалася під патронатом Кабінету міністрів. За підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва Львівський регуляторний хаб провів тренінг, де директор департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда розповів про обласні програми підтримки підприємництва у 2023 році. 

Детальніше про те, яку підтримку підприємці можуть отримати на Львівщині, розповідають директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда та депутат ЛМР, заступник голови постійної комісії підприємництва, інвестицій, цифрової трансформації та спадщини Володимир Марусяк на ютуб каналі LRHub.

Львівщина стала першою областю, яка запровадила програму підтримки бізнесу на час дії воєнного стану. Торік 32 підприємства отримали фінансову допомогу від області, ще 15 отримають цього року. Зараз тривають інтеграція в регіональну економіку і напрацювання спільних проєктів.

Станом на сьогодні на територію Львівської області релокувалися 225 підприємств. А загалом за час дії воєнного стану перереєструвалися 932 підприємства, установи й організації. 

Найбільше підприємств релокувалися у Львівський, Стрийський та Дрогобицький райони області. Серед них більшість релокованих підприємств у галузі легкої та харчової промисловості, машинобудування і металообробки. Найчастіше на Львівщину переїжджають підприємства з Київської, Харківської, Донецької та Дніпропетровської областей. 

Львівська обласна державна адміністрація надає два види підтримки бізнесу: інформаційну і ваучерну. Також адміністрація надає широку фінансову підтримку.

Початкова допомога, яку може надати Львівська обласна військова адміністрація (ЛОВА), інформаційна. Якщо підприємець має ідею стартапу, то обласна адміністрація може надати унікальну інформацію, яку неможливо знайти в приватному секторі, а також ресурси й зацікавлену аудиторію. Зі слів Степана Куйбіди, на кожному етапі формування бізнесу підприємець буде зустрічатися з представниками Держпраці. У проблемах з дозвільними документами допоможе ЛОВА, мінімізуючи ризики. 

«Ми щодня зустрічаємося з представниками різних інституцій, тож маємо напрацьований каталог пропозицій. Наприклад, каталог експортерів Львівщини, який поширюємо серед представників бізнесу. Ми розуміємо, що є ефективним майданчиком для поширення такої інформації», – зазначив він.

Степан Куйбіда

ЛОДА забезпечує інформаційною підтримкою в співробітництві з іншими державами. Тобто в департаменті економічної політики надають консультацію про необхідну сертифікацію продукції в інших країнах. А ще допомагають у транспортуванні.

Є кілька блоків фінансової підтримки бізнесу: державний, обласний, місцевий бюджети та донори. 

У Львівській обласній військовій адміністрації є дві програми фінансової допомоги підприємцям. Насамперед допомога релокованому бізнесу (до 100 тисяч гривень). Цю суму можна отримати після перереєстрації підприємства на території Львівщини. Якщо підприємець перемістив свій бізнес і створив тут 20 додаткових робочих місць, то ця сума подвоюється. 

У межах програми підтримки бізнесу в Львівській області на час дії воєнного стану для мікро-, малого та середнього бізнесу передбачені ваучери. Наразі ЛОДА дає три види ваучерів. Перший – для сертифікації продукції. Це справді складний процес. Адміністрація акредитує онлайн-компанії, які можуть надавати послуги із сертифікації. Бізнес звертається до них, і ЛОВА відшкодовує йому до 100 тисяч гривень або до 70% вартості послуги. Щоправда, торік запровадили обмеження, що можна подаватися лише на одну послугу із сертифікації. Другий ваучер – маркетинговий (до 60 тисяч гривень), наприклад, на рекламний ролик чи певні дослідження аудиторії для просування компанії. Третій ваучер дають на міжнародні виступи (до 100 тисяч гривень). Ця сума покриває витрати на виставкову діяльність за кордоном. 

Департамент агропромислового розвитку надає фінансову підтримку суб’єктам підприємництва в сфері органічного виробництва. Це відбувається у вигляді бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь із розрахунку 5 тисяч гривень на гектар посіву та насаджень сільськогосподарських культур, але не більш ніж 150 тисяч гривень одному суб’єктові підприємництва. Також передбачені окремі дотації за приріст поголів’я худоби і часткова компенсація вартості насіння.

Лише три громади надають фінансову підтримку бізнесу: Червоноградська, Стрийська і Львівська. Львів відшкодовує кошти на закупівлю генераторів і покриває видатки на оренду. 

У Львівській області багато донорських організацій, які надають фінансову підтримку бізнесу. Управління може допомагати в роботі з ними комунікаційно. Майже кожен донор, надаючи підтримку в області, звертається до департаменту економічного розвитку як до органу виконавчої влади та просить підтвердити доброчесність того чи того підприємства. Також ЛОВА може стимулювати донора впроваджувати окремі програми, необхідні львівським підприємцям.

«Вам донор ніколи не дасть гроші просто так, за гарні очі. Ба більше, навіть п’ята чи сьома заявка може бути провальною. В них дуже специфічний ризик-менеджмент, і до цього потрібно бути готовими», – наголошує Степан Куйбіда.

Що стосується державного бюджету, то тут передбачені шість різних програм грошової підтримки бізнесу від 250 тисяч до 8 мільйонів гривень. У цьому департамент економічної політики може бути корисний, адже має налагоджену комунікацію з профільними міністерствами.

«Там багато різних форм і заявок, які треба заповнити. Зазвичай підприємець самотужки не може в цьому розібратися. Зокрема, потрібно мати зразок для заповнення певної форми. Ми можемо зателефонувати напряму в Міністерство економіки і дізнатися те, що вас цікавить. З усіма цими паперами, звісно, виникають складнощі, але не такі, щоб відмовлятися від цих грошей», – пояснює директор департаменту.

Згідно зі статистичними даними, більш ніж 60% заяв, які надійшли від Львівської області до Міністерства економіки України, отримали позитивну відповідь. 

Львівський регуляторний хаб активно співпрацює з Львівською обласною державною адміністрацією у сфері покращення бізнес-клімату. На даний момент, за підтримки партнерів проводяться різноманітні тренінги та семінари, надаються юридичні консультації для релокованих підприємств та впроваджуються благодійні проєкти в рамках корпоративно-соціальної відповідальності бізнесу. Детальніше про можливості для бізнесу та діяльність Львівського регуляторного хабу можна знайти на офіційних інформаційних ресурсах організації: Facebook, Instagram, YouTube та сайт.

Більше корисної інформації про стан українського бізнесу, місцевий економічний розвиток, реформи, проблеми та виклики запрошуємо переглянути на каналі LRHub.

Фото: Наталя Балацька

______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!