Львівська міська рада перемогла в суді справу щодо самобуду. Його можуть знести

1376 0
Наразі це лише суд першої інстанції, відповідач все ще може подати апеляцію.
Фото умовне/Львівська міськрада

Фото умовне/Львівська міськрада

До Господарського суду Львівської області 8 лютого 2023 року надійшла позовна заява від Львівської міськради проти приватного підприємця «Інвестиційна компанія Форум». У ній йшлося про знесення самовільно збудованого приміщення магазину площею 120,6 кв.м за адресою вул. Куліша, 46а та припинення права приватної власності на цей самобуд. 

Джерело: ЄДРСР

Свій позов ЛМР обгрунтувала тим, що саме вона є власником цієї земельної ділянки і не надавала жодної згоди на будівництво. Окрім цього, позивач заявив, що «ІК «Форум» на момент встановлення самобуду не мала жодних правовстановлюючих документів, оскільки термін дії договору про оренду, який уклали у червні 2009 року, закінчився у грудні 2013. 

Читайте також: Львівський суд не задовольнив позов міської ради щодо приміщення, яке належало росіянам

Спірні нежитлові приміщення приватний підприємець зареєстрував у березні 2014, що підтверджується прийняттям у експлуатацію інспекцією державно-архітектурним будівельним контролем. Проте міська рада зазначила, що передала ділянку в оренду лише на 5 років з червня 2009 до грудня 2013 для обслуговування МАФу із застереженням щодо самовільної забудови на цій території.

Таким чином, позивач стверджує, що право власності на забудову у 2014 зареєстрували незаконно, так як закінчився термін оренди, міська рада не погоджувала розміщення будь-яких споруд, проектної документації не було розроблено, інформація про початок будівництва у реєстрах була відсутня. Крім того, у 2016 році споруда була вилучена з Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд у зв`язку з будівництвом транспортної розв`язки. Відтак, ЛМР не може використовувати цю земельну ділянку, яка належить територіальній громаді. 

У зв’язку з наведеними фактами суд постановив, що на вул. Куліша, 46 насправді розташоване самочинно збудоване приміщення, яке не може стати причиною утворення прав власності на нерухомий об’єкт.  

Наразі об’єкт підлягає знесенню, а будівництво ПП «ІК «Форум» визнано таким, що порушує права територіальної громади м.Львова. Проте рішення все ще можна оскаржити в Західному апеляційному господарському суді.

Читайте також: Львівська міська рада програла суд через ще одне з приміщень

Додамо, що за даними аналітичної платформи YouControl, ПП «Інвестиційна компанія Форум» зареєстроване 2015 року у Львові за адресою вул. Куліша, 46а. Її засновником є Козаков Лев Вікторович, який також числиться у переліку ключових осіб юридичної компанії «Козаков і партнери». Основним видом діяльності компанії є купівля та продаж власного нерухомого майна. У списку власності об'єктів нерухомості наразі зареєстровано лише 1 об'єкт на вул. Куліша, 46, стосовно якого і позивалася Львівська міськрада. 

Нагадаємо, Господарський суд Львівської області не задовольнив позов Львівської міської ради щодо скасування права власності ТОВ «Хлібосол» на приміщення, що розташоване на вул. Городоцька, 4. Це приміщення належало росіянам

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!