В обмін на 8 млн грн Львівська міськрада пішла на угоду з підприємцем

6355 0
Йдеться про підвальне приміщення торгового центру «Зубра-центр», який розташований на просп. Червоної Калини, 109.
Фото: Центр міської історії

Фото: Центр міської історії

Сихівський райсуд Львова затвердив мирову угоду між Львівською міськрадою та Олегом Чмирем і державним реєстратором Жирівської сільської ради. 

Джерело: ЄДРСР

Згідно з ухвалою суду, заступник керівника Галицької окружної прокуратури в інтересах Львівської міськради в січні 2019 року звернувся до суду, аби скасувати державну реєстрацію права власності Олега Чмира на певне нежитлове підвальне приміщення. 

Попри те, що в ухвалі суду відсутні уточнення щодо розташування спірного підвального приміщення, Tvoemisto.tv отримало витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Відтак мовиться про підвальне нежитлове приміщення торгового центру «Зубра-центр» загальною площею 1180,6 м2, що розташоване на просп. Червоної Калини, 109. Державну реєстрацію прав власності провів реєстратор Жирівської сільської ради Павло Тузяк ще у вересні 2017 року. 

Попри це, вже менш ніж за рік, у липні 2018 року, на приміщення наклали арешт у кримінальному провадженні на підставі ухвали слідчого судді. 

Читайте також: У центрі Львова продали приміщення за 4,5 млн грн

У листопаді 2023 року сторони дійшли до мирової угоди. Згідно з нею, позивач (ЛМР) визнає право власності відповідача на нежитлове приміщення підвалу, а відповідач (Олег Чмир), в свою чергу, зобов`язаний поетапно сплатити позивачу грошову компенсацію його ринкової вартості – 8 млн 209 тис. гривень. Оплату відповідач проводитиме таким чином: 

  • 2 млн 209 тис. гривень – у строк не пізніше 30 днів з дня затвердження цієї мирової угоди судом;

  • надалі по 1 млн гривень щоквартально впродовж 6 кварталів (18 місяців).

Після затвердження мирової угоди спір між сторонами вважається вирішеним повністю. 

Як повідомила в коментарі Tvoemisto.tv керівниця юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич, справа розпочалась з того, що прокуратура виявила незаконне оформлення права приватної власності. 

«Ми і прокуратура виявили незаконне оформлення права власності на підвальні приміщення за адресою просп. Червоної Калини, 109. Я так розумію, що ця компанія користується тими підвалами вже понад 20 років. На них не було оформлено права власності, бо це були нежитлові приміщення. Обласна прокуратура звернулась з позовом про витребування з чужого незаконного володіння до суду. Користувач, в свою чергу, звернувся до нас з можливістю примирення сторін і наше комунальне підприємство «Агенція ресурсів ЛМР» підрахувало вартість приміщень. Так ми визначили ціну і вирішили підписати мирову угоду. Вони набувають ці підвали на праві власності, а місто отримує за них нормальну ціну», – розповіла керівниця юридичного департаменту. 

Також вона додає, що місто не вперше укладає подібні угоди: 

«В нас є практика укладання мирових угод в випадках, коли ми вважаємо це виправданим. А це півдал, це не є повноцінне приміщення, не є повноцінний об'єкт нерухомого майна, бо там в деяких місцях висота стель є нижча, ніж достатня, аби вважати його повноцінним нежитловим приміщенням. Тому прийняли таке рішення і підписали мирову угоду».

Окрім цього, Гелена Пайонкевич пояснила, що місто могло діяти і в інший спосіб, зокрема ці приміщення могли б витребувати і здавати в оренду в подальшому, проте рішення з мировою угодою вважають найкращим. 

Також зазначимо, що у торгового центру «Зубра-центр» немає єдиного власника, проте значна частина приміщень перебуває у комунальній власності. 

Нагадаємо, що нещодавно ЛМР звернулась до Господарського суду Києва із позовом до Львівської облради щодо витребування із незаконного володіння майнового комплексу за адресою вул. Шевченка, 186.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!