Львівська облрада пропонує передбачити кримінальну відповідальність за заперечення голодоморів

743 0
Чинне законодавство України не передбачає жодного правового покарання за такі дії.
Фото: ВВС Україна

Фото: ВВС Україна

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо запровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за заперечення факту голодоморів в Україні.

«Наприкінці листопада цього року всіх українців обурило святкування дня народження в День пам’яті жертв голодоморів, яке організував один із інстаграм-блогерів. Парадоксально, але жодного покарання, окрім часткової втрати заробітку, організатори цього ганебного дійства не несуть, попри те, що ще в 2006 році Законом України Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом українського народу», – йдеться у зверненні. 

Читайте також: Українські мережі почали відмовлятися від співпраці з блогерами, які були на вечірці у Будинку вчених

Стаття 2 Закону України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні» зазначає, що «Публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв, приниженням гідності Українського народу і є протиправним». Чинне законодавство України не передбачає жодного правового покарання за такі дії. 

Із цього часу у Верховній Раді України неодноразово реєстрували законопроєкти, які мали заповнити цю прогалину в законодавстві. Якщо визначено, що потрібно вважати порушенням, тоді логічно, що має бути і передбачене покарання за таке порушення. 

Тому депутати Львівської обласної ради прийняли звернення, щоб невідкладно розробити зміни до законодавства України стосовно введення адміністративної та кримінальної відповідальності за заперечення факту голодоморів та за приниження пам’яті жертв цих трагічних подій.

Читайте також: Як у Будинку вчених пояснили інцидент із блогерською вечіркою у скорботний день

Нагадаємо, що навколо Будинку вчених нещодавно виник скандал. У суботу, 27 листопада, у львівському Будинку вчених блогер з Чернівців Олексій Заліско відзначав свій день народження. Гучна вечірка відбулася у День пам’яті жертв Голодоморів, на неї зібралися блогери-мільйонники зі всієї України. Згодом, у соцмережах користувачі обурювалися щодо такого святкування, яке влаштували в день, коли світ перебуває у скорботі за мільйонами жертв, яких знищив штучно створений голод.

Водночас у Будинку вчених у коментарі Tvoemisto.tv повідомили, що домовлялися із замовником про відзначення звичайного дня народження, а угода була підписана з івент-агенцією. Утім тепер у Будинку вчених пообіцяли посилити критерії відбору для тих, кому віддати приміщення в оренду. 

29 листопада міська комісія ТЕБ і НС вирішила закрити Будинок вчених через порушення карантинних вимог і після цього інциденту там заборонили проводити розважальні заходи у траурні та поминальні дні. А зранку 3 грудня у Ратуші стало погано директору Будинку вчених Роману Славітичу. У нього зупинилося серце.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!