Львівські лікарі видалили одразу дві пухлини 82-річній жінці

3487 0
У пацієнтки були одразу дві меланоми, які розвивались незалежно одна від одної.
фото: львівський онкоцентр

фото: львівський онкоцентр

Лікарі Львівського онкоцентру провели симультанну операцію 82-річній пацієнтці. Жінці одночасно видалили 2 меланоми, зробили аутодермопластику та провели біопсію сторожового лімфатичного вузла. Про це повідомили у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичому центрі.

Лікарі розповіли, що пані Галина зі Львова. Наприкінці 2022 року у жінки з’явились дві невеличкі пігментні плями. Одна з них була на передпліччі, інша – на стопі. 

«Спочатку вони мене не турбували, тож я навіть не звертала на них увагу. Потім ці плями почали збільшуватись, але я весь час думала, що це пройде. Так пройшов майже рік. І якщо на руці пляма мене так і не турбувала, то на стопі вона почала рости і завдавати мені дискомфорту», – розповіла пані Галина.

Жінка ніяк не могла відважитись звернутись до медиків, та коли пляма почала кровити, вона неабияк налякалась і пішла до сімейного лікаря, а він скерував пані Галину до онколога.

У грудні 2023 року жінка потрапила до Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру. Тут лікарі відділення пухлин м’яких тканин запідозрили у пацієнтки одразу дві меланоми, які розвивались незалежно одна від одної. І після декількох обстежень жінку прооперували. 

Читайте також: На території львівської онколікарні хочуть створити центр ядерної медицини

«Оскільки пацієнтці 82- роки, ми хотіли зменшити навантаження на її організм. Тож провели симультанну операцію. Їй видалили утвір правого передпліччя та утвір на правій стопі. Крім цього ми зробили пацієнтці аутодермопластику, тобто взяли клаптик шкіри зі стегна і пересадили на стопу, щоб закрити дефект, який виник внаслідок видалення пухлини. І також під час операції ми зробили біопсію сторожового лімфатичного вузла», – повідомив завідувач відділення пухлин м’яких тканин Ігор Дмитрик.

Лікар зазначив, що при гістологічному дослідженні фахівці виявили у вузлі метастази, тож наступним етапом лікування стала пахово-стегнова лімфаденектомія (видалення лімфатичних вузлів у пахово-стегновій зоні).

Зазначимо, що меланома – один з найнебезпечніших видів онкологічного захворювання, адже вона може розповсюджуватись через лімфу та кров майже в усі органи. Наприклад, метастази меланоми можуть поширюватись у лімфатичні вузли, в легені, печінку, кістки та навіть у головний мозок.

Зараз пані Галина відновлюється після хірургічного лікування та в подальшому потребуватиме системної терапії.

Нагадаємо, у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі допомогли жінці. Вона вже вісім років живе з четвертою стадією раку. 

Тvoemisto.tv запитало в.о. директора львівського онкоцентру Олега Дуду, що змінилося в медзакладі, які проблемні моменти тут вирішують і чи побільшало онкохворих на Львівщині. Читайте за осиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!