Львів’ян закликають утриматися від купання у водоймах на Водохреще

1945 0
19 січня християни східного обряду відзначатимуть свято Богоявлення Господнього, або як в народі його називають – Водохреще. Для багатьох у цей день вже стало традицією купатися у водоймах і пірнати в ополонку.
Фото: zdrav.ck.gov.ua

Фото: zdrav.ck.gov.ua

Мешканців Львівщини закликають не пірнати у ополонку на Водохреща 19 січня. Фахівці наголошують, що купання у холодній воді може бути корисним лише у випадку, якщо загартовуватися регулярно. А одноразове пірнання в ополонку без підготовки не оздоровить, а навпаки, може стати причиною проблем зі здоров’ям.

«Очікувати, що разове купання в ополонці зробить вас здоровим раз і назавжди, не треба. Холодна вода насправді може бути корисною, але лише при систематичному загартовуванні, тобто при щоденному контакті з холодною водою. А починати загартовуватись краще поступово, у теплу пору року, повільно знижуючи температуру води, і тоді взимку можна зайти в ополонку без шкоди для здоров’я. Один із найпростіших варіантів, з яких можна розпочати загартовування водою у будь-яку пору року, це контрастний душ»,  пишуть в ЛМР.

Читайте також: «Пірнаю вже 10 років». Як львівський викладач займається моржуванням 

Медики не радять пірнати в ополонку навіть при мінімальних симптомах застуди, адже різка зміна температури у цьому випадку буде згубною для імунітету. Тобто пірнати можна лише в тому разі, якщо людина повністю здорова.

Якщо хтось таки буде мати намір пірнути в ополонку, потрібно пам’ятати про основні заходи безпеки:

  • перш за все, купатися в ополонці лікарі не радять тим, у кого є хворі нирки, хто має діабет і проблеми з тиском;
  • з собою треба мати зручний одяг, щоб мати змогу швидко роздягнутися та одягнутися після купання;
  • перед купанням необхідно за годину до пірнання добре поїсти, а вживання алкоголю категорично заборонено;
  • перед тим, як зайти у воду, необхідно добре розігрітися: кілька хвилин бігу, сполоснути обличчя водою тощо, і до ополонки необхідно підходити в зручному взутті: черевики або вовняні шкарпетки, можуть бути спеціальні гумові тапочки, йти треба повільно та уважно;
  • занурюватись можна лише у спеціально обладнаних місцях біля берега та під наглядом рятувальників і медичних працівників. У воду варто занурюватись поступово, найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. У воді варто бути не більше 30 секунд;
  • вийшовши з води, необхідно добре розтерти тіло сухим рушником, одягнутися, виконати декілька інтенсивних фізичних вправ, випити гарячого чаю. А от алкоголь не зігріває, а лише може нашкодити! Закликаємо всіх зважати на усі ризики і бути мудрими.

 

Читайте також: Як правильно пірнати в ополонку на Водохреща. Поради медиків

Нагадаємо, Богоявлення, Водохреще або Хрещення Господнє завершує цикл різдвяних свят. За своїм значенням воно не менш важливе, ніж Різдво та Великдень. Християни східного обряду відзначають його 19 січня. Саме цього дня заведено ходити до церкви та набирати освяченої води, а дехто ще й пірнає в ополонку з надією очиститися від гріхів. Про те, чи має щось спільне традиція купання в ополонці на Водохреща із «змиванням» гріхів та як краще провести цей день, розповідав Tvoemisto.tv отець Падре Серж (Сергій Гончаров), який зараз служить в Українському Католицькому Університеті та працює зі студентами.

Софія Шавранська

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!