Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

«Пірнаю вже 10 років». Як львівський викладач займається моржуванням

3947 0
У народі кажуть, що вода у ніч на Водохреща набуває цілющої сили, що купання в ополонці 19 січня «змиває» всі гріхи та хвороби. Tvoemisto.tv вирішило поспілкуватися про пірнання в холодну воду з людиною, яка робить це впродовж усього року – не лише на Водохреща.

Борис Потятинник, викладач Українського католицького університету, вже десять років майже щодня купається у «ставку» з водою, температура якої не перевищує вісім градусів, о восьмій ранку.

В призначений час на вулиці Богдана Хмельницького назустріч мені виходить моложавий та енергійний чоловік. Одягнений доволі легко, як для морозного дня. Звідти ми прямуємо на Високий Замок, де львівські моржі мають спеціальний басейн для пірнання в крижану купіль.

«У 2011 році я приїхав з моря в холодний дощовий Львів і занедужав на гайморит. Мій знайомий сказав, що холод Чорного моря і Львова треба «вибити» ще більшим холодом. Відтоді й займаюся моржуванням і більше не хворію на сезонні ГРВІ. Дехто вважає, що пірнання в холодну воду – панацея від хвороб. Я не знаю, чи це так. Після сорока років життя пригадую випадок, коли дружина викликала мені «швидку» через тиск, але зараз мене таке вже не бентежить. Я зробив для себе висновок, що носоглотка і серцево-судинна система дуже «люблять» загартовування», – розповідає дорогою чоловік.

Підходимо до джерела, де люди набирають воду. Біля нього паркан, яким обгороджений «ставок» для купання, викладений спеціальною плиткою та обладнаний поручнями. Тут усе зроблене акуратно, з любов’ю. Поряд лавочки, роздягальня, турнікет для розминки, навіть відра для обливання. 

Борис Потятинник каже, що моржують тут близько двохсот людей, але вони приходять у різний час, тож не заважають одні одним. Серед них є і чоловіки, і жінки.

«Я не всіх знаю, зі всіма не перетинаюся. Телефоную до голови об’єднання лише тоді, коли треба гроші здавати», – сміється чоловік. Постійно підтримує і облаштовує це місце спільнота «Замкові моржі».

Біля ставка бачу молодого хлопця, який теж готується до пірнання. Каже, що займається моржуванням близько двох років, що це для нього певний спосіб життя і самовираження.

«Когось «вставляє» курити, пити чи ще якось розважатися. Мене ж надихає прийти сюди зранку і зануритися в холодну воду. Це дуже специфічні відчуття, до того ж процедура ця заряджає бадьорістю на цілий день», – признається Роман.

Поки ми розмовляємо з хлопчиною, Борис Потятинник також готується до пірнання. Для цього спочатку розтирає тіло снігом, а потім вже занурюється у воду.

«Головне після цього швидко витертися і вдягнутися у тепле», – веде далі Роман. Хоча Борис Потятинник, перед тим як вбратися, робить ще вправи на турніку неподалік.

За цей час біля ставка збираються ще кілька охочих до зимового купання . Один із них розповідає, що приходить сюди загартовуватися не лише сам, але й з дітьми, яким зараз вісім і дев’ять років. Деякі чоловіки, заходячи у воду, хрестяться, адже басейн для пірнання при джерелі Діви Марії, неподалік Хресної дороги. Навідуються до джерела не лише львів’яни, щоби набрати води чи поморжувати у «ставку», а й туристи з різних куточків України.

«На мою думку, люди починають займатися моржуванням через цікавість, бажання спілкуватися, особливо з природою, а також через пошук можливостей для розвитку. Людині притаманно шукати себе і мати бажання розвиватися. Багато людей у той чи той час починають шукати шляхи розвитку через медитацію, філософію, релігію, здоровий спосіб життя тощо», – пояснює Борис Потятинник.

Загалом моржують люди на цьому місці вже більш ніж двадцять п’ять років. Раніше, коли не було водойми, набирали воду у відра і обливалися. Згодом церква Святого Онуфрія облаштувала там «ставок», обгородила його. Координатор спільноти «Замкові моржі» Володимир Мястковський запевняє, що буде радий усім, що до їхньої спільноти може долучитися кожен, хто воліє провадити здоровий спосіб життя.

Монастир Св. Онуфрія Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні

«Як занурюватися правильно? Радив би робити це до тридцяти секунд, потім швидко вбратися у тепле і випити гарячого чаю. Деякі люди, коли починають моржувати, вдають із себе героїв, ставлять годинник і занурюються до пів години часу. Це неправильно! Потім вони пропадають і більше не з’являються в нас. Також не можна вживати спиртне – ні до, ні після занурення, тільки чай. Ті ж самі поради підійдуть тим, що занурюються у воду раз на рік: на Водохреща», – наголошує він.

Лікарка-кардіолог із 5-ої лікарні Територіального медичного об’єднання Наталія Свищо каже, що моржування має і протипоказання, як-от пережитий інсульт чи інфаркт, атеросклероз периферичних артерій, тромбоз, метеочутливість, порушення вестибулярного апарату, цукровий діабет. З її слів, користь від такої процедури можна відчути лише при постійному зануренні з поступовим збільшенням тривалості та під обов’язковим наглядом інструктора.

Анна Чистякова

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!