Політична реклама

Львів'янам нагадують про небезпеку отруєння грибами. Симптоми

2035 0
Необхідно добре знати, як виглядають різні види грибів, оскільки отруйні й неотруйні зовні можуть бути дуже схожими. Збирати гриби треба лише на чистій території.

Старі гриби краще не брати через можливу токсичність, - повідомляє прес-служба Львівської міськради. Під час посухи краще не їсти грибів взагалі, бо тоді вони несуть особливу небезпеку. Дітям до 12 років від вживання грибів краще відмовитися.

Коли гриби вже зібрані, їх треба ретельно оглянути чи немає часом сумнівних. Якщо такі є – їх краще відразу викинути і не експериментувати із власним здоров’ям. Потім перебрані гриби слід почистити, а тоді вже можна варити. Варити треба не менше 6-ти годин, кілька разів змінюючи воду.

Якщо після вживання страв із грибами людина відчуває себе зле, слід підозрювати отруєння. Його симптоми: нудота, блювота, біль у животі, посилення потовиділення, зниження артеріального тиску, різка слабість, сухість у роті. Якщо наявні такі симптоми, не варто зволікати! Одразу треба викликати лікаря і обов’язково промити шлунок. Для цього потрібно пити багато кип’яченої води з додаванням соди чи марганцівки.

Довідка

Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів;

- неправильне приготування умовно їстівних грибів;

- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не виглядали;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення («бульба»), оточене оболонкою;

- якщо вони з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі;

- якщо вони пластинчаті, отруйні гриби маскуються під них;

- «шампіньйони» та «печериці», в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Якщо наявні такі симптоми, не варто зволікати, одразу зателефонуйте за номером 103 і обов'язково промийте шлунок. Для цього потрібно по-перше, випити 5 - 6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; по-друге, натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; по-третє, коли промивні води стануть чистими, прийняти активоване вугілля (4 - 5 пігулок). Потім потерпілому слід випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновивши у такий спосіб водно-сольовий баланс; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!