Політична реклама

Львів`янам знову обіцяють морози. Як вдягатись, доглядати за авто, що їсти та куди дзвонити при аварії

1767 0
Від завтра, 10 лютого, гідрометеорологи прогнозують похолодання у Львові в середньому на 5 градусів: з -17˚С до - 22˚С вночі, та з -9˚С до -16˚С вдень. "Твоє місто" пропонує вам добірку порад: як вдягатись та що їсти, щоб не замерзнути, як доглядати та заводити авто, куди дзвонити, якщо через морози у вас немає води, світла чи тепла та як допомогти перезимувати тим, хто не має дому.

Що їсти

На думку лікарів, під час морозів люди повинні перейти на північний тип харчування: їсти смажену їжу, готувати на жирі, витопленому із сала, і пряженому вершковому маслі.

"Узимку в мороз в 20 градусів на рослинній олії людина прожити не може: вона або занедужує, або повільно вгасає", - вважає доктор медичних наук, професор Павло Горбенко.

Також у морози дієтологи рекомендують вживати в їжу квашені продукти і якнайбільше тваринних жирів. Натомість відмовитись від свіжих овочів.

Як вдягатись

Щоб не мерзнути, українцям радять залишати між одягом та курточкою повітряний прошарок, що втримає тепло. Тепле повітря від тіла зігріватиме краще, ніж завелика кількість одягу. Окрім того одяг повинен давати змогу вільно рухатись: якщо відчуєте на вулиці, що замерзаєте, ви повинні мати можливість трохи порухатись та розім’ятись.

Також експерти радять носити речі з натуральних волокон. Замініть модні кофтини та светри з великим вмістом акрилу на чистововняні або з мінімальним вмістом синтетики.

Як поводитись з технікою

Найбільше "відчувають" мороз сенсорні телефони. При низьких температурах повітря у них можуть не працювати екрани.

"Раджу не говорити при сильному морозі на вулиці, носити телефони у чохлах або ближче до тіла. У приміщенні їм потрібний час на зігрівання - це хвилин 15-20, а тільки тоді користуватись", - сказав майстер з ремонту сервісного центру Сергій Доценко.

Щоб у морози не було неполадок у роботі автомобілів, фахівці радять:

- залити незамерзаючу рідину в бачок омивача (не змішувати зимовий і літній омивачі!);
- купити і мати при собі балончик з рідиною для розморожування замків дверей;
- перевірити, в якому стані акумуляторна батарея і щільність електроліту на СТО, зарядити батарею;
- перед початком руху рекомендується прогріти автомобіль;
- заводити двигун на нейтральній передачі (якщо коробка передач механічна) з вичавленим зчепленням;
- інші правила експлуатації авто взимку.

Як не "перегрітись"

За останні дні у Львові почастішили пожежі від опалювальних приладів, в яких гинуть люди. У зв`язку з цим "Твоє місто" закликає вас бути обережними та дотримуватися заходів безпеки, використовуючи обігрівальні засоби:

1. При купівлі обігрівача пересвідчіться, що він у справному стані.
2. Не розташовуйте прилад поблизу меблів або фіранок.
3. Слідкуйте за тим, щоб розетки та вилки не нагрівалися, бо це також є ознакою несправності обігрівача чи перевантаження електромережі.
4. Не сушіть білизну та речі на радіаторах та тепловентіляторах: це може призвести до пожежі.
5. Не залишайте обігрівальні прилади без нагляду!

Чи можна дитині не ходити в школу 

Станом на 09.02.2011 у школах Львова триває навчальний процес. Але якщо батьки не вважають за доцільне за таких температурних режимів вести дітей до школи, то, як заявляв перший заступник міського голови Олег Синютка, "це не буде предметом якихось заходів чи санкцій з боку освітян за безпричинне невідвідування навчання».

Навчання у школах знову припинять, якщо температура досягне чи опуститься нижче -20˚С.  

Перша допомога при обмороженні:

"Перша самостійна допомога при обмороженні — зігрітися в теплому приміщенні, поїсти, випити якомога більше рідини — будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові", - порадив завідувач опікового відділення 8-ої міської клінічної лікарні Львова Василь Савчин. 

"До обмороженої частини тіла прикладіть теплу тканину. Не можна терти ці ділянки, відігрівати гарячою водою — це може призвести до поглиблення ураження», - додав лікар.

Якщо Ви хочете допомогти іншим

Якщо Ви помітили людину, що замерзла або потребує допомоги, телефонуйте за номером 297 59 11.

Окрім того допомогти людям, які не мають житла, можна, принісши у Центр обліку та перебування безпритульних взуття та одяг, за адресою м. Львів, вул. Кирилівська, 3-а. 

За словами директора Центру обліку бездомних о. Олега Федоренка, зараз в центрі бракує чоловічого взуття великих розмірів і теплих шкарпеток.

Куди телефонувати, якщо немає води/газу/світла/тепла

Через низькі температури у Львові часті випадки перемерзання води в трубах. Якщо зранку у вашому помешканні немає води, потрібно зателефонувати у диспетчерську службу «Львівводоканалу» за номером телефону 15-51 або 267-20-50.

Якщо вам повідомлять, що у ваш район вода постачається без перебоїв і аварійних ситуацій не зафіксовано, тоді потрібно звертатись у ЛКП (телефони ЛКП Львова) (працюють з 9.00 до 18.00).

У інший час можна телефонувати на «гарячу» лінію міста 15-80, звідки інформацію передадуть у відповідні служби.

Телефони служб на випадок, якщо у вас немає тепла, газу або світла.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!