Медбатальйон «Госпітальєри» набирає добровольців на вишколи. Як долучитися. Відео

7346 0
За три роки «Госпітальєри» врятували 2000 поранених.
фото: Facebook

фото: Facebook

У прес-клубі «Львів» начальниця медичного управління та реабілітації бійців «Добровольчого українського корпусу» Яна Зінкевич розповіла про заснування, роботу медичного батальйону УДА «Госпітальєри», а також про набір добровольців на вишколи.

6-го липня 2014-го року 19-річна Яна Зінкевич із Рівного створила медичну службу, яка згодом поповнилася невеликою кількістю однодумців, таким чином перетворилася у роту, а згодом – у батальйон. Яна Зінкевич говорить, не змогла залишитися осторонь, захотіла бути корисною бійцям.

Читайте також: За крок від передової. Я все одно не залишу службу в армії

За її словами, зараз у медичному батальйоні є 60 осіб та 100 чоловік резерву (цивільні члени організації, які раз на кілька місяців беруть відпустку з постійного місця роботи та допомагають батальйону). «Госпітальєри» розвивають вишкільний центр, який був створений два роки тому. Туди щомісяця набирають курсантів по 30 чоловік і за скороченою програмою упродовж тижня надають мінімальний рівень парамедика.

«Із 30 місць – п’ять безкоштовні для тих, кого рекомендують керівники добробатів. Десять зарезервовані для нацгвардійців та військовослужбовців ЗСУ: вони сплачують тільки частину, тобто 750 гривень. 15 місць – для  цивільних осіб: вони сплачують повністю, тобто півтори тисячі», – каже Яна Зінкевич.

Детальнішу інформацію про набір на вишколи та анкету можна знайти на сторінці медичного батальйону «Госпітальєри» (також тут публікують перелік необхідних речей для поранених бійців).

На вишкіл беруть з 16 років. Верхньої межі віку нема. Проте є застереження до здоров’я: не візьмуть тих, хто має проблеми з серцем, судинами чи осіб, хвороби яких передаються повітряно-крапельним шляхом і через побут (наприклад, гепатит «В»).

Читайте також: Іван Гаврилко: Після АТО я два тижні не хотів виходити з дому  

«Ми набираємо абсолютно всіх: цивільних, лікарів, військових.  Група з 30-ти осіб проходить максимально складні навчання, які тільки можна уявити собі і які тільки можна створити в Україні. Ми навчаємо цілком з «нуля»: від того, як себе потрібно поводити в зоні АТО, на блок-постах, на позиціях, як потрібно діяти бійцю, як парамедикові, як працювати з автомобілем, як проводити евакуацію, як лікувати та допомогти бійцю проти психологічну адаптацію на фронті та вдома», – додає вона.

Після таких тренінгів є добровольці, які зголошуються до служби у медичному батальйоні. З ними проводять співбесіди, під час яких питають, чи мають родину, дітей, батьків, ким працювали раніше, чи мають волонтерський або бойовий досвід.

Читайте також: У Львівський військовий госпіталь прибувають поранені. Яка допомога потрібна

Як зазначила Яна Зінкевич у коментарі для Tvoemisto.tv, головні принципи організації – боротьба до останнього, відповідальність за себе і пораненого, обачність, професійність та швидкість. За три роки роботи «Госпітальєрів» врятовано приблизно 2000 поранених.

Нагадаємо, у грудні 2015-го року 21-річна Яна Зінкевич під час виконання службового обов’язку на трасі Донецьк – Павлоград разом із комбатом Максимом Корабльовим потрапила в автокатастрофу. Після аварії пересувається на інвалідному візку, однак продовжує очолювати медичний батальйон «Госпітальєри». Дівчина нагороджена державним Орденом «За заслуги» III ступеня. 

Підготувала Аліна Петренко,
монтаж відео: Анастасія Михалець

 

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!