Мешканці вулиці Вітовського виступили проти відновлення Пелчинського ставу

7679 1
Для відновлення Пелчинського ставу необхідно змістити вулицю та відкрити водойму навпроти Парку культури і відпочинку.

У Львові відбулись громадські слухання щодо облаштування території, обмеженої вулицями Вітовського, Сахарова, Коперника, Героїв майдану та Студентського парку. Згідно з розробленим детальним планом території, тут пропонують відновити Пелчинський став, реорганізувати рух на перехресті Вітовського-Сахарова та облаштувати виставкову зону у старому трамвайному депо. Втім більшість мешканців, які прийшли на слухання, виступили проти відновлення ставу, про який у Львові заговорили ще 2016 року, а проблемне перехрестя порадили виправляти відеокамерами і штрафами для водіїв.

Читайте також: Став замість бруківки. Як у Львові відновлюють міські водойми

Найбільше суперечок у мешканців та головного архітектора проекту Юрія Столярова викликало відновлення Пелчинського ставу. Його, за проектом, пропонують відкрити на місці фонтану, що напроти Парку культури і відпочинку. За словами Юрія Столярова, відновлення ставу має позитивно відобразитися на мікрокліматі району, забрати частину зайвих підземних вод та виконувати декоративну функцію. Посередині ставу пропонують запустити плаваючий фонтан, а взимку — ковзанку.

Історичні фото водойми неподалік вул. Вітовського

«Яка потреба була в розробці цього ДПТ? Змінювати рух трамваїв, аби робити якусь калюжу, трохи більшу за ту, що там є. Взимку ту ковзанку обгородять, і хтось зароблятиме на цьому гроші. Що мають зробити мешканці, аби в місті відмовилися від ідеї відновлення цього ставу?», — питає місцева мешканка Анна.

Водночас трамвайні колії навпроти Парку культури, після розширення меж Пелчинського ставу, пропонують змістити в протилежний бік. За словами архітектора, на початку ХХ століття історично вулиця мала саме такі межі.

«Як мешканець Вітовського, я буду робити все, аби цю ідею втілили в життя. Мене не влаштовує такий стан вулиці, який є. Я хотів би закликати мешканців перестати полювати на відьом. Над цим проектом працювали іноземні спеціалісти, котрі обґрунтовано пояснили, для чого нам ця водойма. Чому мешканці постійно шукають підводні камені і перешкоджають робити Львів кращим?», — каже пан Мирослав, котрий мешкає на вул. Вітовського.

Читайте також: Швидкість, вібрація, вода. Що не так із вулицею Вітовського і як це пропонують змінити

За словами Юрія Столярова, потреба розробити детальний план території вулиці Вітовського та прилеглих виникла після розроблення інвестиційного проекту оновлення старого трамвайного депо, в якому зацікавлений IT Кластер Львова. Тут планують зробити громадський простір із зеленими зонами та музеєм техніки. Для ЛКП «Львівелектротранс» на території залишать трансформаторну підстанцію та центр керування рухом.

Пропозиція з облаштування трамвайного депо на перехресті Сахарова-Вітовського

«Ще одна потреба у розробці плану — проблемне перехрестя Сахарова-Вітовського. Ми попросили ЛКП "Львівавтодор" розробити різні варіанти реорганізації руху. Відтак зупинилися на варіантах із кільцевим і світлофорним регулюванням. Втім на етапі моделювання вирішили, що найбільш оптимальним для пропускної здатності буде світлофорне регулювання, оскільки там курсує трамвай», — додав Юрій Столяров.

Крім реорганізації руху, за словами архітектора проекту, ЛКП «Львівелектротранс» попросив організувати технологічну лінію з поворотом із вул. Сахарова до вокзалу в разі заторів або аварій на перехресті.

«Там треба просто встановити відеокамери і почати виписувати штрафи за порушення ПДР. І тоді не треба буде ніякої реорганізаціх руху», — каже один із учасників громадських обговорень.

Читайте також: То хто на головній? Як проїхати перехрестя Сахарова-Вітовського. Відео

Також у першому варіанті детального плану території була ідея продовжити вулицю Зарицьких, яка би виходила до перехрестя, втім, на прохання мешканців, від цієї ідеї довелося відмовитись.

Також, згідно з проектом, до Студентського парку зі сторони вул. Сахарова пропонують прокласти місток, збудувати тут дитячий центр та квартал садибної забудови з паркомісцями.

Облаштування території вул. Вітовського та прилеглих планують спільно з реконструкцією вул. Вітовського та площею Франка, розроблення проекту якої запланували на 2019 рік.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
26 Квітня, 2019 16:58
Максим Є вибір: або ставок і далі пробки (все як було до того) або автостоянка на 4-5 підземних поверхів, а зверху красивий фонтан і паркова зона і нарешті вільний проїзд в бік центру усіх трамваїв. Люди залишають машини і пересідають на трамвай (заплатив за стоянку - отримав знижку на проїзд в транспорті).
В'їзд на авто у центр - платний, для місцевих жителів вільний.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!