Київ

Міносвіти не видавало свідоцтва про підтвердження іноземного диплому Спартака Субботи, і звернулося до поліції

976 0
МОН просить перевірити можливий факт підроблення Свідоцтва про визнання в Україні його французької магістрерської освіти та зумисне використання підроблених документів.
Фото: скріншот

Фото: скріншот

Міністерство освіти та науки України заявило, що не видавало Спартаку Субботі Свідоцтва про визнання в Україні іноземного документа про його освіту магістра в Франції. МОН звернулося до поліції щодо підробки документів.

Відомості про диплом магістра Спартака Субботи, копія якого прикладена до атестаційної справи, у Реєстрі документів про освіту в ЄДЕБО відсутні, повідомили у відомстві.

«Раніше до МОН надійшов запит на публічну інформацію щодо достовірності вказаних документів. Під час перевірки з’ясували, що у матеріалах атестаційної справи щодо присудження наукового ступеня Субботі С.О., наявні завірені належним чином копії документів», – йдеться у повідомленні.

Міністерство надіслало запити до ДП «Інформаційно-іміджевий центр» та ДП «Інфоресурс», аби підтвердити факт наявності у реєстрах вказаних документів про освіту.

«Цю інформацію ми вже передали до Національної поліції України із проханням перевірити можливий факт підроблення та зумисне використання підроблених документів Субботи Спартака Олександровича», – кажуть у МОН.

Зазначимо, 10 травня Спартак Суббота виклав відео щодо документів про свою освіту. Зокрема, він опублікував Свідоцтво про визнання в Україні його диплому магістра Університету Ніцци у Франції за напрямком «психологія/клінічна психологія та терапевтична медитація за допомогою мистецтва». Свідоцтво нібито видане Міністерством освіти і науки України і датоване 2021 роком.

Дописувачі вказали на певні розбіжності. Один з користувачів акцентує на тому, що диплом з Ніцци датований 2019-м роком, а Спартак Суббота іменував себе лікарем-психіатром і кандидатом наук із 2018-го. Та й зрештою, процедура погодження закордонної магістерки не дозволяє займатися кандидатською.

«Нострифікація диплома датована 2021 роком, при чому кінцем. Без підтвердженого диплома магістратури ви просто апріорі не могли почати займатися кандидатською, і звісно не могли вступити до аспірантури. Просто неможливо нострифікувати диплом у листопаді, а здобувати кандидатську ступінь вже весною», – пише інша дописувачка під відео. 

Також дописувачі зазначають, що багато оприлюднених документів датовані 2023-м роком і містять помилки. Наприклад, в тому самому магістерському дипломі Університету Ніцци написано, що Хабаровськ, де він народився, є територією України.

Також деякі користувачі зробили скриншот сертифіката без імені з таймкоду на відео. 

Разом з тим у відповідному відео, психолог не розповів, де саме здобував вищу освіту, чи дійсно він навчався в медуніверситеті Богомольця, не спростував інформацію про стосунки з клієнтками, співробітництва з ОПЗЖ та роботу в ТОВ «СБУ».

Як повідомлялося, в опублікованому про Спартака Субботу розслідуванні йшлося про те, що він видавав себе за кандидата наук за кілька років до його отримання. Його звинуватили у шахрайстві, відсутності фахової освіти, стосунках з клієнтками, у співробітництві з партією ОПЗЖ. Також під сумнів поставили справжність імені - його звати не Спартак, а Олександр. Потім він показав своє свідоцтво про народження з іменем Спартак, в якому користувачі соцмереж вказали на фотошоп.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!