Україна

«Ми були надто нерішучими». Макрон зробив заяву щодо війни і прокоментував введення військ в Україну

953 0
Президент Франції вимовив свою промову в інтерв'ю у Єлисейському палаці.
Фото: The Economist

Фото: The Economist

Президент Франції Еммануель Макрон звернувся до європейських еліт, зазначаючи, що останні охоплені тією ж «фатальною безтурботністю», якою були охоплені у 1940-хх роках, коли Францію перемогла нацистська Німеччина. Про це він заявив у інтерв’ю The Economist.

«Основою застереження Макрона є вторгнення в Україну. Війна змінила росію. Ламаючи міжнародне право, висловлюючи ядерні загрози, інвестуючи значні кошти у озброєння і гібридні тактики, вона обійняла «агресію у всіх відомих сферах конфлікту», – йдеться у матеріалі. 

Макрон зауважив, що Франція у нещодавній історії мала досвід військових інтервенцій, зокрема в Африці для протидії тероризму – на запит відповідних суверенних держав.

«Якби росіяни прорвали фронт і якби було прохання України – а зараз це не так, – ми б легітимно поставили собі таке запитання. Тож я думаю, що виключати такий сценарій – це б означало, що ми не вивчили уроки останніх двох років», – пояснив Макрон. 

Він наголосив, що тепер росія не знає меж, і усі її країни-сусіди перебувають під загрозою, адже можуть стати її мішенями. 

«Якщо вона переможе в Україні, безпека Європи буде зруйнована», – сказав Еммануель Макрон.

Він зазначив, що ЄС повинна прокинутись до того, як це станеться та додав, що не відмовляється від своїх заяв про розміщення французьких військ в Україні, попри переляк та гнів деяких країн-союзників. Президент наполягає, що їхня обережність лише спонукатиме Росію до продовження агресії:

«Ми безперечно були занадто нерішучим, визначаючи межі нашої дії для того, хто вже не має їх і хто є агресором»

Читайте також: Макрон пропонує оголосити перемир'я в Україні на час паризької олімпіади

Також він вказав, що хто б не очолив Білий дім у 2025 році, Європі потрібно звільнитися від військової залежності від Америки та позбутися відмови від серйозного використання грубої сили. Макрон закликає до «екзистенційної» дискусії, яка мала б відбуватися протягом кількох місяців, до якої потрібно залучити і неєвропейські країни, такі як Велику Британію та Норвегію, аби створити новий каркас для європейської оборони, який зніме навантаження з США. В цій площині президент пригадав і ядерну зброю Франції, яка також може забезпечити розширення захисту, що трансформувало би відносини його країни з іншими членами Європи. Він наголосив, що прагне глибоко змінити спосіб функціонування ЄС та збільшити апетит європейців до ризику.

Третьою тезою промови президента Франції стала слабкість Європи та особливе презирство до популістських націоналістів: «У жорстокому світі їхні порожні обіцянки, замість зміцнення власних країн, призведуть до розколу, занепаду, небезпеки і, в кінцевому підсумку, конфлікту»

Нагадаємо, що нещодавно під час неформального саміту у Парижі щодо війни в України президент Франції Еммануель Макрон допустив введення західних військ в Україну. Окрім того, він заявив про створення ракетної коаліції та про потребу країнам НАТО готуватися до можливого нападу рф за декілька років. Детальніше – за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!