Київ

На Андріївському узвозі з’явилась скульптура булгаківського кота Бегемота

553 0
Аби якось виправдати встановлення скульптури, автор дав у лапи літературного персонажа примус з написом «Палай Москва».

Скульптура Кота Бегемота з роману Міхаіла Булгакова «Майстер і Маргарита», знову з’явилася на Андріївському узвозі. Про це повідомив автор скульптури Василь Татарський.

Кота розмістили на виступі будинку за адресою Андріївський узвіз, 11, поруч з будівлею музею Булгакова. Він тримає у лапах примус з написом «Палай Москва».

Раніше на фасаді будинку біля музею була інша скульптура кота – з гранчаком горілки і маринованим грибом у лапах.

Автор закликав громадян не руйнувати скульптуру, бо «час усе розставить на свої місця»

«Дуже прошу вельмишановне панство не розводити срачу на моїй сторінці з приводу даного персонажу та автора роману. Час усе розставить на свої місця. Дякую», - написав він у facebook.

Нагадаємо, охочі врятувати ім’я російського письменника у київській топоніміці від дерусифікації, намагаються апелювати до того, що він нібито видатний киянин, бо жив певний час в Києві, і таким чином виправдати його присутність в київському культурному просторі.

Так, у травні минулого року на будинку-музею Булгакова на Андріївському узвозі повісили оновлену пам’ятну табличку. Дошка, що до того була «русскому совєтскому пісатєлю», стала україномовною та наголошує, що Булгаков – «видатний киянин».

Але кияни обурилися підміною понять та навмисній жалюгідній спробі українізувати письменника-українофоба і облили нову дошку червоною фарбою.

Подію прокоментували у Спілці письменників України. Вони вимагають демонтувати «оновлену» меморіальну дошку і закрити музей російського письменника, а також заснувати на його місці музей українського композитора Олександра Кошиця.

Додамо також, що будинок, у якому працює музей російського письменника Міхаіла Булгакова на адресою Андріївському узвозі, 13 в Києві, може бути виключений з реєстру пам'яток національного значення та перенесений до реєстру пам’яток місцевого значення. 

Також у листопаді повідомлялось, що в КМДА створили робочу групу з опрацювання переліку пам’яток культурної спадщини, що занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України і підпадають під дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!