На Бандери у Львові хочуть встановити острівець безпеки й перехід. Чи не ускладнить це рух

1979 0
Від вулиці Професорської до Бандери також хочуть встановити сходи.
Фото умовне

Фото умовне

На вулиці Степана Бандери у Львові планують встановити острівець безпеки, ще один пішохідний перехід та сходи з вулиці Професорської, що забезпечить прямий рух до транспортного хабу. Відповідне рішення ухвалили під час засідання комісії безпеки дорожнього руху 17 травня.

Голова депутатської комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності ЛМР Ігор Зінкевич вважає, що острівець безпеки створить ще одне перехрестя, яке впливатиме на затори на цій ділянці.

«Встановлення острівця безпеки утворить ще одне перехрестя, де не буде можливості роз’їхатися. У випадку поломки трамвая на цій ділянці буде просто колапс», – пояснив депутат у коментарі Tvoemisto.tv.

Він також додав, що додати ще один пішохідний перехід на цій ділянці неможливо, оскільки необхідно забезпечити відстань 5 метрів від транспортної зупинки.

«Пішохідний перехід, який хочуть додати, точно не буде на відстані 5 метрів від зупинки трамваю. Туди їздять і п’яисекційні трамваї, і невідомо, як перехрестя планують вмістити. Окрім того, на відстані 60 метрів вже є пішохідний. Там також є схил, підпірна стінка, де хочуть встановити сходи. Тут виникає питання, як тепер вмістити туди пандус, щоб він не вилазив на велодоріжку», – каже він.

Натомість у коментарі Tvoemisto.tv директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило повідомив, що рішення про зміну конфігурації острівця узгодили ще у 2017 році на засіданні виконавчого комітету ЛМР. Він зазначив, що попри зауваження членів комісії щодо звуження проїжджаї частини, ширина на цій ділянці навпаки розшириться.

Читайте також: У Львові показали, яким буде перший транспортний хаб на вулиці Бандери. Візуалізація. Оновлено

«Мешканці часто паркуються посередині, між зустрічними вулицями. Тому це розширення лише провокує хаотичне паркування там. За умови, що на ділянці припаркується легкове авто, ми розуміємо, як це буде працювати за наявності острівця безпеки. Щодо утворення закоркованості на ділянці, то, зазначу, що моделювання показує, що всі ризики враховані, забезпечено відповідний радіус повороту, об’їзду громадського транспорту. Смуга руху залишиться близько 5,5 метрів у напрямку центру», – пояснив Олег Забарило.

Він також додає, що встановлення сходів від вулиці Професорської до Бандери забезпечить зручний перехід для мешканців та допоможе уникнути природних стежок на пагорбі підпірної стінки.

«Перепад висот там є достатньо невеликим і люди з метою зручності будуть спускатися по цьому пагорбу, витопчуть там стежку та перебігатимуть дорогу у невідповідному місці. Тому плануємо облаштувати сходи, пішохідний перехід з острівцем безпеки, щоб уникнути таких моментів», – каже директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури.

Читайте також: Чому у Львові затягується демонтаж підпірної стінки на вулиці Бандери

Нагадаємо, що у Львові на вулиці Степана Бандери після коригування проєкту планують завершити ремонт аварійної підпірної стінки, облаштувати громадський простір і транспортний хаб, а також збільшити озеленення території. Як нещодавно повідомляв у коментарі Tvoemisto.tv керівник ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк, тут планують виконати ще низку робіт. Зокрема, завершити ремонт підпірної стінки, облаштувати громадський простір біля Органного залу та на перехресті вул. Бандери-Чупринки, встановити постійні дорожні знаки, поставити штатні світлофори, висадити ще 81 дерево. Наразі на вулиці вже висадили 19 дерев, з яких 11 – у межах хабу, 8 – на самій вулиці. Зазначимо, що роботи з демонтажу підпірної стінки та облаштування відкосу на Бандери планували закінчити до 15 жовтня 2022 року, однак наразі вони ще тривають.

Читайте також: Біля Оперного у Львові облаштують «острівцеву» зупинку

Згідно з проєктом вартість робіт становить 209 млн грн, наразі робіт зроблено більше ніж на 200 млн грн, а оплачено 158 мільйонів. Частину робіт зможуть оплатити лише після коригування проєкту. Чи зміниться початкова ціна – залежить від експертизи корегованого проєкту, який планується у червні – липні 2023 року. Роботу з облаштування транспортного хабу розпочали наприкінці жовтня 2022 року. 

19 грудня смугу біля підпірної стінки на вулиці Бандери вже відкрили для руху автомобілів та громадського транспорту. Трамваї №1 та №2 повернулись на свої звичні маршрути. У січні 2023 на вулиці Чупринки на 30 метрів вперед тимчасово перенесли зупинку громадського транспорту, оскільки на території майбутнього транспортного хабу, що на перехресті вул. С.Бандери-Чупринки, розпочали облаштування безбар’єрної платформи зупинки.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!