Київ

На Майдані Незалежності хочуть захистити графіті Бенксі антивандальним покриттям

658 0
На бетонних блоках, встановлених на головній площі столиці, законсервують графіті художника.
Фото: КП «Центрі консервації предметів археології»

Фото: КП «Центрі консервації предметів археології»

У Києві законсервують графіті Бенксі, яке художник створив на бетонних блоках на Майдані Незалежності. Про це розповіли в КП «Центрі консервації предметів археології».

Фахівці вже провели реставраційний огляд і протестували матеріали, які використають для консервації.

Графіті хочуть захистити антивандальним покриттям. Також збираються закріпити фарбу і бетонний блок, на якому воно виконане. Зокрема відновлять структуру бетону, викришені місця.

Матеріали протестували на блоках та фарбі, ідентичних тим, які художник використав для створення графіті, кажуть у «Центрі консервації».

Нагадаємо, в Україні перші графіті Бенксі з'явилися у 2022 в Києві й передмісті (Гостомелі, Ірпені, Бородянці), загалом сім графіті. Низка мистецтвознавців звинуватили художника в тому, що він не виявив чутливості до контексту, створивши свої роботи в місцях трагедії, на зруйнованих будинках. Водночас у Київській області мають намір перенести роботи Бенксі в окремий музей, присвячений російсько-українській війні.

У грудні 2022-го в Гостомелі восьмеро зловмисників зрізали мурал (зображення жінки в протигазі з вогнегасником) зі стіни зруйнованого будинку, але не встигли забрати роботу, їх затримали. Вартість муралу оцінили в 9 мільйонів гривень. Щоб захистити роботи Бенксі на Київщині, їх помістили під скло й обладнали спеціальними системами захисту.

У травні 2023-го графіті Бенксі демонтували в Ірпені разом із частиною стіни.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!