На Львівщині під час ремонту площі виявили підземну пивницю XVIII - XIX ст. Фото

35368 0
Провалля та виявлене приміщення обстежили.
Фото: ЛОО Українське товариство охорони пам

Фото: ЛОО Українське товариство охорони пам'яток історії та культури

У місті Добромиль, що у Самбірському районі Львівської області, стався обвал у підземне приміщення під час ремонту площі Ринок. По це повідомили в ЛОО Українське товариство охорони пам'яток історії та культури

Археолог та дослідник архітектури Юрій Лукомський обстежив територію. Провалля та виявлене приміщення обстежили, місцевим органам влади та виконавцям робіт надали рекомендації по збереженню і консервації виявленого археологічно-архітектурного обʼєкту.

В інформаційному звіті вказали, що провалене під час реконструкційних робіт цегляне склепіння поблизу будинку на площі Ринок, 14 у Добромилі є реліктом так званого передпоріжжя - підземної пивниці, влаштованої перед фасадом приринкової кам'яниці. Цегла у мурованих стінах датується XVIII - XIX ст.

 

Читайте також: У гірському селі на Львівщині стався зсув дороги, яку ремонтують з 2020-го року

Фото підземного приміщення

Як зазначив у звіті Юрій Лукомський,збережені у такому задовільному сухому стані передпоріжжя являють собою рідкісні пам'ятки архітектурно-археологічної спадщини історичних міст Європи. Їх слід ретельно охороняти. B майбутньому ці об'єкти повинні бути відреставрованими, музеєфікованими та використаними для збагачення історико-архітектурного середовища живими свідками тяглості розвитку та самобутності міста Добромиля.

Нагадаємо, що у селі Розвадів, що на Львівщині, з-під землі розпочався витік природного газу. В одному житловому будинку він виходив з-під фундаменту.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!