На Львівщині розслідують 16 справ, пов’язаних з гуманітарною допомогою

3503 0
Досудове розслідування у 14 справах веде головне управління поліції Львівщини, а у двох – ДБР.
Фото умовне з today.vn.ua

Фото умовне з today.vn.ua

Львівська обласна прокуратура веде 16 справ про порушення, пов’язані з гуманітарною допомогою. Йдеться про зловживання коштами, ввезення під виглядом гуманітарки нових брендових речей на продаж, отримання хабаря за автомобіль, який скерували в Україну як гумдопомогу. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомили у відділі інформаційної політики обласної прокуратури.

«Досудове розслідування у 14 справах веде головне управління поліції Львівщини, ще у двох – ДБР. Справи йдуть за різними кваліфікаціями. Є і 201 стаття ККУ (контрабанда), і 190 стаття ККУ (шахрайство), і 358 статя ККУ (підроблення документів), і навіть 191 стаття ККУ (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем)», – повідомляють у прокуратурі.

Читайте також: Амуніція на мільйони гривень. Деталі затримання підприємця зі Львова, причетного до розкрадання гуманітарки для ЗСУ

Також додають, що порушені справи стосуються і «дрібних волонтерів», і великих волонтерських організацій, і посадових осіб та громадських діячів.

«Є випадок із заступником міського голови Пустомитів. Також є фізична особа, яка шахрайським способом заволоділа коштами, йдеться про 140 тисяч гривень. 20-річний чоловік продавав волонтерам звичайні металеві пластини. Ще одна фізична особа, пов’язана з благодійним фондом, намагалась під виглядом гумдопомоги ввезти в Україну новий одяг, щоби продати його, у Львові зокрема. Окрім цього, є справа ексчиновника ЛОДА Романа Матиса і журналіста Євгена Шпитка – це люди, які мали дотичність до волонтерських організацій», – нагадують у прокуратурі.

Читайте також: Підозрюваного у розкраданні гуманітарки Романа Матиса випустили з СІЗО

Нагадаємо, що президента інвестиційної компанії, львівського підприємця Романа Матиса та головного редактора інформвидання Євгена Шпитка підозрюють в організації незаконної реалізації військового спорядження, отриманого як гуманітарну допомогу за кошти українських благодійників. Їх затримали під час продажу партії бронежилетів та військових касок для потреб ЗСУ на загальну суму 535 тис. грн.

Галицький районний суд Львова обрав двом фігурантам справи запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави загалом у розмірі 4 млн грн. А вже сьогодні, 11 травня, стало відомо, що Романа Матиса, випустили зі слідчого ізолятора під заставу у розмірі 2 млн грн. Інший фігурант справи наразі перебуває в СІЗО.

Ще 6 квітня затримали заступника мера Пустомитів Андрія Луківа. За даними Львівської обласної прокуратури, він вимагав та одержав 100 тисяч грн від волонтера за передачу автобуса, який міська рада отримала безкоштовно від однієї із асоціацій Фінляндії як гуманітарну допомогу. За тиждень після цього він сплатив 1 мільйон 17 тисяч застави, аби вийти з СІЗО. А вчора прокуратура повідомила про благодійну організацію, яка налагодила на Львівщині схему ввезення брендових одягу та взуття під виглядом гуманітарної допомоги. За попередніми даними, вартість цього товару становить понад 11 млн гривень. Назву організації не розголошують, поки триває досудове розслідування.

Додамо, що у квітні Президент підписав Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги» №2155-ІХ від 24 березня 2022 р. Законом встановлена кримінальна відповідальність за незаконне використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. Йдеться про штраф до 51 тис. грн, або виправні роботи до 2 років, або обмеження волі до 4 років. а за порушення вчинені в особливо великому розмірі або під час воєнного/надзвичайного стану – до 7 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!