На Львівщині руйнується палац кінця XIX століття

2818 0
Користувачі не мають коштів на фінансування відновлювальних робіт.
Фото: dropinmap

Фото: dropinmap

Палац у Нижанковичах, що належить Нижанковицькому професійному ліцею, руйнується. Однак навчальний заклад не має коштів для його відновлення. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила директорка департаменту архітектури Львівської ОВА Олена Василько.

Палац розташований в парку у Нижанковичах. У ньому міститься бібліотека Нижанковицького професійного ліцею. Сама будівля і парк перебувають у занедбаному стані, є руйнування в конструкціях.

За словами Олени Василько, є укладений охоронний договір щодо збереження пам’ятки архітектури місцевого значення, в якому були визначені істотні умови щодо збереження і опрацювання паспорту опорядження фасадів пам’ятки, проведення невідкладних аварійних робіт щодо збереження об’єкту і виготовлення науково-проектної документації з реставрації самого комплексу.

«Усі рекомендації щодо збереження пам’ятки керівництво ліцею бачило і знає. Терміни по виготовленню науково-проєктної документації були до 2023 року. Якщо ліцей не використовує приміщення, то варто передати його у комунальну власність. Вони повинні для себе прийняти рішення, щоб зберегти палац», – зазначила Олена Василько.

Палац у Нижанковичах/Суспільне

Наразі до департаменту жодної документації на погодження чи дозволу проведення реставраційних робіт не надходило. Користувачі не мають коштів на фінансування та виконання відновлювальних робіт. 

Читайте також:Три найпопулярніші туристичні локації Львівщини 

«Ліцей був створений у 1960 році і від того часу він є на балансі Нижанковицького професійного ліцею. Занепад його почався у 90-х роках. Колись тут був адміністративний корпус, були навчальні кабінети. Коли почало текти з даху, ліцей не мав коштів на капітальний ремонт, і тоді були ті кабінети перенесені в інші приміщення. Для реставрації тут потрібні шалені кошти, а таких коштів у ліцею просто немає на даний час. Якщо б для потреб держави і для того, щоб його зберегти, відновити, ми можемо передати в іншу комунальну чи іншу власність», – зазначив керівник ліцею Володимир Сенейко у коментарі для «Суспільного».

Нагадаємо, Tvoemisto.tv також запитало Олену Василько про те, скільки пам’яток архітектури знищили окупанти в області, що цього року реставруватимуть та який порядок видачі містобудівної документації на Львівщині. Читайте повне інтерв'ю за посиланням

Для довідки 

Палац у Нижанковичах, відомий як «Палац пані Грім» збудований на межі XIX і XX століть у смт Нижанковичі (Заболотці). Одним з власників Заболотців у ІІ половині ХІХ ст. був Зигмунд Філіп Болеста-Козловський (1831-1893). На фронтоні і башті палацу досі видно герб власників Козловських — корону, яструба та підкову.

Спочатку маєток належав магнатам Любомирським, але згодом перейшов у власність графа Потоцького, який подарував його австрійці Анни Грім. Фільварок, що знаходився на території маєтку, був відомий своєю сільськогосподарською діяльністю. 

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!