На Львівщині відновлять палац, який у 2017 році повернули у власність держави

2487 0
Це зробить приватна інвестиційна компанія.
Фото: Львівська ОВА

Фото: Львівська ОВА

У Роздолі, що на Львівщині, відновлять палац Жевуських-Лянцкоронських, який у 2017 році прокуратура повернула у державну власність. Це зробить інвестиційна компанія EFI Group. Про це повідомила Львівська ОВА.

На базі палацу планують створити сучасний реабілітаційного центру для військових, відкрити приватну школу англійського типу або п’ятизірковий готель.

Читайте також: У Львові відновили автентичну браму. Фото до і після

«Нашою головною мотивацією є першочергове збереження будівлі, тому ми підготуємо необхідний проєкт, у якому буде досліджено фундамент будівлі та розподільчі комунікації, які вона має. На основі цих даних ми вирішимо, як найкраще цю будівлю реконструювати, залучимо експертів та профільних спеціалістів цього напряму. Дуже важливо не лише зберегти цю будівлю, але й вдихнути в неї життя. Цей обʼєкт сміливо може стати новим місцем праці для місцевого населення та додатковим джерелом надходжень у бюджет громади. Ми залучимо якомога більше небайдужих людей для обговорення подальшої долі цього палацу», – зазначив керівник EFI Group Ігор Ліскі.

Довідка: 

Пам’ятка архітектури палац Жевуських-Лянцкоронських збудований у 1740 році у стилі французького ренесансу дідичем Роздолу Міхалом Жевуським. Це витончений монумент історії, створений під керівництвом Міхала Жевуського, дідича Роздолу. Парк, що обіймає палац, є складовою природно-заповідного фонду України, підтверджуючи його екологічну значущість. Важливість збереження цього культурного діаманта вимагає ретельного догляду. Ще в XIX столітті палац став родовим спадком родини Лянцкоронських, що розширила його в межах тодішніх можливостей. Античні скульптури та предмети мистецтва, які збагатили інтер’єр, підбирав Кароль Лянцкоронський. Після Другої світової війни більшість цінностей вивезли за межі країни. Однак, завдяки зусиллям Бориса Возницького, директора Львівської галереї мистецтв, вдалося зберегти дві античні скульптури. Під час радянського союзу палац перетворили на філіал одного із санаторіїв Моршина. Після проголошення Незалежності України спільність «Укрпрофоздоровниця» стала його власником. В 2017 році Верховний суд вирішив повернути палац державі. У 2022 році він перейшов під управління Фонду держмайна, яке виставило його на торги.

Нагадаємо, що у Львові прокурори вимагають зобов’язати приватне підприємство «Транс Ком» укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – «Віллу Алєксандра Кшечуновича», що на вул. Коновальця, 100, яка перебуває у приватній власності. Детальніше за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!