На Львівщині змінили нового власника колишнього палацу польського графа

3194 0
Попереднього переможця торгів дискваліфікували.

На Львівщині змінили переможця торгів будівлі санаторію «Розділ», що є колишнім палацом польського графа Лянцкоронського. Новий покупець запропонував на 7 мільйонів гривень нижчу ціну за будівлю, ніж попередні переможець. Про це повідомили у регіональному відділенні фонду Державного майна України по Львівській, Закарпатській і Волинській областях. 

Початкова ціна аукціону становила 7 млн гривень. Згодом перший переможець аукціону ПП «Укрпромресурс-2008», запропонував понад 20 мільйонів гривень, проте компанія відмовилася підписувати договір про купівлю. Відтак, 12 липня фонд Держмайна обрав переможцем торгів ТОВ «МЗ Одеська», яке запропонувало 13,2 мільйонів гривень. Зазначимо, що аукціон відбувся 14 червня. У торгах взяли участь 5 учасників. За умовами аукціону, новий власник повинен зберегти історичний вигляд палацу і підписати договір про охорону культурної спадщини.

Отже, як зазначають у ФДМУ, від приватизації будівель санаторію є одразу декілька плюсів:

  • 24 мільйони гривень в держбюджет, які підуть на підтримку Сил оборони;

  • відновлення об’єкта культурної спадщини;

  • поява нового бізнесу, який створить робочі місця та буде розвивати економіку на території, яка роками занепадала.

Придбати можна будівлі і споруди санаторію «Розділ» у складі:

  • цегляний головний корпус «А-2» площею 3149,5 кв.м;

  • цегляний лікувальний корпус «Б-2» площею 760,8 кв.м;

  • клуб з цегли, каркасу, залізобетону «В-2» площею 1308,2 кв.м;

  • цегляний продуктовий склад «М» площею 79,6 кв.м;

  • цегляна майстерня «Н» площею 89,5 кв.м;

  • цегляна котельня «П» площею 187,8 кв.м;

  • цегляний гараж «Р» площею 104,4 кв.м;

  • цегляний гараж «Т» площею 70,0 кв.м; цегляний господарський корпус «С» площею 267,5 кв.м;

  • цегляна пральня «Ш» площею 204,3 кв.м.

Для довідки:

Будівлю у 1704  році побудувала родина Жевуських, але після чотирьох поколінь будівля переходить у власність Лянцкоронських. У 1874–1903 роках палац суттєво розбудував граф Кароль Лянцкоронський, який був знаним меценатом, колекціонером, дослідником і поціновувачем античної культури. Саме Кароль Лянцкоронський, як поціновувач античності, прикрасив будівлю палацу медальйонами з зображеннями богів з Олімпу, а на території маєтку було розміщено кілька десятків античних (але не тільки) скульптур. Найцінніші експонати ще до Другої світової війни вивіз у австрійські і швейцарські маєтки син Кароля Лянцкоронського, а решта – осіла в радянських музеях, зокрема в Ермітажі в Санкт-Петербурзі та Львівській галереї мистецтв. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!