З'явилися фото і відео з місця, де дотла згоріла гуцульська ґражда у Шевченківському гаю

4029 0
Територія музею досить велика, і саме ця зона, де була ґражда, – неелектрифікована.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

У Львові думають над тим, щоби або перевезти на місце згорілої гуцульської ґражди в Шевченківському гай новий об’єкт з іншого регіону, або відновити на цьому ж місці втрачений. Про це під час стріму Tvoemisto.tv перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«Ми вчора і сьогодні, коли проводили наради та зустрічі, прийняли рішення про відновлення об’єкту на цьому місці. Яким саме чином це буде, прийматиме рішення науково-методична рада з залученням експертів. Чи це буде реконструкція об’єкту, хоча він фактично був знищений повністю, чи може буде перевозитися один із об’єктів з іншого населеного пункту – це все має бути вирішено окремо», – каже він.

Загалом, за словами керівниці департаменту розвитку ЛМР Наталії Бунди, на території Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького є 110 об’єктів, кожен із яких презентує той чи інший регіон. Вона каже, що саме минулого року модернізували електромережі музею, попередні – не витримували високої напруги.

«Розробили проєкт і минулого року модернізували мережі, видали новий електрокабель, що дасть можливість підвести електрику до кожного об’єкту, підсвітити і розмістити належну кількість камер та далі впроваджувати заходи безпеки», – пояснює вона.

Читайте також: Унаслідок пожежі згоріла дерев'яна хата в Шевченківському гаю

Пожежа трапилася вночі 6 лютого. Виконуючий обов'язки керівника Музею Михайло Закопець говорить, останній обхід охорони був о 23:30, і так відбувається завжди що три години.

«Територія музею займає 36,6 га – це забирає певний час, але о 23:30 не було ознак ні загоряння, ні задимлення, ні інших проявів пожежі. Уже о 2:14 мешканці висотних будинків повідомили, що на території Музею щось горить. Служби за 6 хвилин приїхали, але вся будівля була охоплена вогнем», – каже він.

Разом із гуцульської ґраждою згоріло близько 200 експонатів побутового вжитку – бочки, ложки, виделки, тарілки, глечики, кераміка тощо. За його словами, територія досить велика і саме ця зона, де була ґражда, – неелектрифікована. Тільки тепер з’явилась можливість підвести туди світло і камери. Водночас пожежну сигналізацію на території мають сакральні об’єкти та деякі інші. Для того, аби це з’ясувати, нині у Музеї передбачають повну ревізію.

Водночас в. о директора музею Михайло Закопець спростовує інформацію, яку озвучили сьогодні вранці у поліції області, що пожежа могла статися через необережне поводження з вогнем під час паління печі.

«Ця інформація не відповідає дійсності, адже триває слідство і експертиза... Вночі ніхто пічки не палить. Все встановить експертиза і тоді буде зрозуміло, що стало причиною загорання», – прокоментував він.

На питання, чи пов'язана якось причина пожежі із тим, що поряд почали рити тунель під будівництво криївки УПА, він відповів, що наразі справді ведеться науково-дослідна робота – тут вивчають грунти. За його словами, ніяке будівництво не ведеться, але тема криївки справді актуальна.

Нагадаємо, що остання пожежа в Музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького була 10 років, у 2012 року. Вартість втрачених зараз експонатів наразі підраховують. У поліції також назвали попередню причину пожежі.

Для довідки

Ґражда – з села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. Збудована в середині ХІХ ст. Житло виглядає як маленька фортеця – високий зруб захищає хату і подвір’я від сильних вітрів, хижого звіра або й непроханого гостя.

Хата має дві кімнати, розділені сіньми: ліва була робочою, а права – святкова. При правій кімнаті – комора, в якій складали кращий одяг, сукно, вовну, скриню з жіночим вбранням. Із двох сторін хата має хліви («притули»), в яких тримали овець. Вони утеплювали житло, захищали його від холодних вітрів.

Гуцули були вправними майстрами – вінці зрубу припасовані так добре, що ущільнення мохом вже не потребували. Всередині стіни рівненько оброблені рубанком і відшліфовані до блиску, такі ж сволок, гряди і гладкі підлоги. Усі хатні меблі, посуд, найпростіші ужиткові речі: коновка, масничка чи сідло прикрашені різьбою, випалюванням чи іншим декором.

Ольга Коваль

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!