На місці ринку «Любінське сяйво» на Садовій хочуть облаштувати громадський простір

2657 0
Ще кілька років тому прийняли рішення, що підприємці перейдуть на ділянку неподалік. Для цього закріпили її під будівництво комунального ринку.
фото: любомир зубач/фейсбук

фото: любомир зубач/фейсбук

На місці ринку «Любінське сяйво» у Львові планують облаштувати громадський простір. Йдеться про ділянку на перетині вулиць Садової та Підміської. Водночас підприємці мали б перейти на ділянку неподалік – вул. Садова, 2а – вул. Петлюри. Сьогодні, 22 липня, на засіданні виконкому ЛМР прийняли рішення «Про надання функцій замовника на виконання робіт з благоустрою території, обмеженої вул. Садовою, 2а – вул. Підміською до вул. Підміської, 23», яким зобов'язали ЛКП «Агенція ресурсів ЛМР» одержати містобудівні умови і обмеження для будівництва комунального ринку.

Згідно з проєктом рішення, комунальне підприємство та Залізнична райадміністрація мають укласти з ТзОВ «Віллоу Ярд А» тристоронні договори на виконання робіт з благоустрою території, відповідно до яких право власності на об’єкти набуває Львівська МТГ. А у проміжку від вул. Садової, 2а – вул. Підміської до вул. Підміської, 23 – демонтувати всі тимчасові споруди.

Читайте також: Львівський ринок «Верхній Шувар» перетворюють на торгово-розважальний комплекс. Візуалізація 

За словами заступника міського голови з питань містобудування Любомира Зубача, кілька років тому вже домовилися та прийняли рішення, що підприємці підуть на ділянку неподалік, на вул. Садову, 2а – вул. Петлюри. Для цього офіційно за ЛКП «Агенція ресурсів ЛМР» закріпили цю ділянку під будівництво комунального ринку. Саме тому, пояснює він, і прийняли рішення на останньому засіданні виконкому.

«На перетині вулиць Садової і Підміської є такий собі стихійний ринок, що отримав назву «Любінське сяйво». Якщо коротко – він не дуже доглянутий, проблемний і поза правовим полем, бо, фактично, торгівля тут на сьогодні є стихійною», – йдеться у його повідомленні в Фейсбуку.

Водночас на ділянці, де має постати комунальний ринок і куди мають переїхати торгівці, – безлад: будівельне сміття, металобрухт, тимчасові споруди.Так, її треба підготувати до будівництва ринку.

«Треба це все елементарно прибрати і підготувати ділянку до будівництва ринку. Будемо це робити. Ми вже навіть знайшли інвестора, який підведе до ділянки інженерні мережі. Це дуже важливо, адже без мереж ринок точно не можна побудувати. На місці теперішніх яток буде громадський простір», – додає він.

Додамо, що, за даними Youcontrol, ТзОВ «Віллоу Ярд А» зареєстроване у 2019 році на вул. Стрийській у Львові. Основна діяльність це – будівництво, а кінцевим бенефіціарним власником компанії Олександр Берба. До 2019 року він володів низкою фірм, пов’язаних з компанією Avalon. Співвласником останньої називав себе львівський ексдепутат та бізнесмен Григорій Козловський, однак у пресслужбі Avalon зазначили: «Інформуємо, що Григорій Козловський ніколи не був і не є ні керівником, ні бенефіціаром чи власником компанії Avalon Inc і проєктів компанії».

Як пишуть «Наші гроші. Львів», Олександр Берба орендує чимало землі довкола перехрестя Стрийської – Наукової. Майже вся територія біля озера на Стрийській перебуває в оренді його компаній, а це понад 3,5 га. 

Нагадаємо, ще у 2017 році ухвалою сесії проголосували за впорядкування ринку «Любінське сяйво». Через ухвалу ТОВ «Торгова компанія «Інтермаркет» не мала права користуватися земельною ділянкою площею 0,1042 га на вул. Петлюри (біля будинку №11) – вул. Садовій, а ЛМР затвердила ЛКП «Агенція ресурсів» проєкт землеустрою на цю ділянку «для будівництва та обслуговування комунального ринку». Водночас у 2020 році погодили містобудівні умови та обмеження для ТзОВ «Інсула Інвест», який на вул. Садовій, 2а, поруч з ділянкою, де планують комунальний ринок, замість недобуду мав звести торговий центр. ТзОВ «Інсула-Інвест» зареєстроване на вулиці Стрийській, а кінцевим бенефіціарним власником теж є Олександр Берба. 
Фото зі сторінки Любомира Зубача у Фейсбуку 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!