На першій лінії. Історія львівської «Оселі», яка годує і одягає переселенців

2827 0
Шестеро мешканців «Емаус-Оселі» записалися у добровольці, троє з них вже на передовій – у лавах Збройних Сил України.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Колишні бездомні, як ніхто інші, знають, як це опинитися без даху над головою, тому мешканці спільноти «Емаус-Оселя», яка вже понад 20 років опікується безпритульними у Львові, одні з перших почали допомагати. Зокрема, годувати людей на вокзалі та сортувати речі для переселенців.

Читайте також: На першій лінії. Історія волонтерів, які передають на фронт обладнання, що рятує життя

До війни, як зазначила заступниця голови спільноти «Емаус-Оселя» Наталя Саноцька у проєкті відеоісторій «На першій лінії», що запустив медіа-хаб Тvoemisto.tv, їхня спільнота функціонувала таким чином, що у домі проживали 30 колишніх бездомних людей, разом вели спільне господарство, заробляли на своє утримання і допомогу тим, хто ще живе на вулиці, хто є в кризі. Проте, у час війни додалася й інша робота.

Читайте також: На першій лінії. Як львівський театр плете іменні маскувальні сітки на фронт

«Оселя» має велетенський досвід із сортування речей, тому ми від початку війни і до сьогодні забираємо речі з ЦНАПів та різних волонтерських ініціатив, сортуємо і перетворюємо на конкретні фракції. І по запитах вже конкретно видаємо», – каже Наталія Саноцька.

За її словами, спільнота дуже чутлива до потреб людей у кризі, тому, коли вони побачили велетенські черги на вокзалі, відразу активізувалися і почали возити їсти туди.

«Почали ділитися з людьми тим, що мали», – додає заступниця голови спільноти.

Читайте також: На першій лінії. Як львівський «Дударик» відкрив прихисток Святого Лазаря для переселенців

Коли почалася війна, шестеро мешканців «Емаус-Оселі» записалися у добровольці, троє з них вже на передовій – у лавах Збройних Сил України. Інші готують їжу для військових, сортують одяг, який передають переселенцям і відбирають тканину відповідних кольорів для плетіння маскувальних сіток.

«Нам дуже приємно, що ми стали основним центром у Львові, який надає таку сировину. Все це роблять наші мешканці. З однієї сторони, одна людина ніби нічого в цьому світі кардинально змінити не може, а з іншої сторони, що від кожної людини залежать великі зміни. Ми дуже віримо у те, що наша праця наближує нашу перемогу», – каже Наталія Саноцька.

Читайте також: На першій лінії. Медик, який допомагає лікувати онкохворих діток під час війни

Допомогти спільноті можна за цими реквізитами:

АТ РАЙФФАЙЗЕНБАНК АВАЛЬ

р/р UA603808050000000026006210449 UAH

ЄДРПОУ 26145055

МФО 380805

Або принести речі у гарному стані в один з контейнерів «Емаус-Оселі» у Львові.

Нагадаємо, що медіа-хаб «Твоє місто» запустив проєкт відеоісторій «На першій лінії» про тих, допомагає українцям у час війни – на передовій чи у тилу. Це серія коротких відеосюжетів про героїв війни, про їхню системну роботу в обороні країни та рідного міста. Відео будуть виходити двома мовами: українською та англійською.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!