На першій лінії. Медик, який допомагає лікувати онкохворих діток під час війни

2498 0
Дитячий онколог Роман Кізима допомагає перевозити важкохворих дітей за кордон, де вони отримують якісне лікування.

Щороку в Україні діагностують «рак» у тисячі дітей. До повномасштабної війни Росії проти України ці діти отримували якісне лікування вдома. Зараз Росія скидає бомби на школи, садки та лікарні, тож дітей змушені перевозити і лікувати в більш безпечні місця. Лише за три тижні війни окупанти пошкодили 117 лікарень, 7 з яких відновленню не підлягають. Також пошкоджено 411 закладів освіти, 63 з яких зруйновано повністю.

Читайте також: У Львові запустили проєкт про тих, хто на першій лінії допомагає перемогти у війні

Дітей з онкологією з різних міст країни, які опинились під обстрілами, приймає Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр у Львові. Допомагає перевозити важкохворих дітей за кордон, де вони отримують якісне лікування, керівник єдиного в Західній Україні центру з трансплантації кісткового мозку, що діє при Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, Роман Кізима.

Як зазначив Роман Кізима у проєкті відеоісторій «На першій лінії», яке запустив медіа-хаб Тvoemisto.tv, до війни онкохворих дітей на високому рівні рятували у Львові. Тепер через постійні повітряні тривоги, а відтак неможливість безперебійно працювати, були змушені шукати допомоги у лікарнях сусідніх країн.

«Ми рухались до Європи і лікували всіх дітей тут. Зараз, на жаль, можливості лікування дуже понищені, майже зруйновані. Ми можемо називатись клінікою трансплантації, але не можемо робити трансплантації, тому організували величезний проєкт з евакуації онкохворих дітей до Євросоюзу через Польщу», – каже Роман Кізима.

Виїхати з України до Польщі Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр вже допоміг чотирьом сотням дітей з онкологічними патологіями, яких супроводжували найближчі родичі. Польський кордон перетнула вже п'ята група дітей з національних лікарень, які є під обстрілами, бомбардуванням.

Читайте також: Як зі Львова евакуюють онкохворих дітей до Польщі. Фоторепортаж

Величезну кількість дітей двома конвоями у супроводі поліції та швидких відправляють до польського кордону, де їх зустрічають їхні медики і проводять до лікарень.

«У нас була візія, що кожна дитина має отримувати лікування в Україні, тепер у нас візія, що кожна дитина з України має отримати лікування», – каже Роман Кізима.

Це лише перша відеоісторія із проєкту «На першій лінії» від медіа-хаб «Твоє місто». У другому сюжеті ви дізнаєтеся, як чоловіча хорова капела «Дударик» підтримує у час війни переселенців, як вони у Храмі Святого Лазаря організували прихисток для тих, хто змушений був покинути рідний дім.

Відео виходитиме двома мовами: українською та англійською.

Нагадаємо, що напередодні у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі вперше в Україні відкрили центр трансплантації кісткого мозку у дітей.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!