На що звернути увагу при оформленні кредиту? 5 порад

5273 0
Tvoemisto.tv пропонує дієві поради, як правильно оформити кредит, як обрати банк та на що потрібно звертати увагу в першу чергу, щоб вибрати найвигідніший варіант.
Фото: hyser.com.ua

Фото: hyser.com.ua

Розібратись з тим, якими повинні бути основні кроки при оформлення кредиту, допомагав Мирослав Криса, начальник відділу, департамент роздрібних клієнтів ПАТ «Кредобанк».

1. Очевидно, що кількість кредитів збільшується перед святами. Це підтверджується статистикою та досвідом багатьох років роботи. Така ситуація спостерігається практично на всіх напрямках кредитування – і в споживчих готівкових кредитах, і в автокредитах, навіть в іпотечному кредитуванні. Така ситуація здебільшого зумовлена тим, що, з одного боку, наші громадяни готуються до святкового періоду та відпочинку, а це потребує додаткових коштів. З іншого боку – значна частина продавців, наприклад, автосалони, автодилери та забудовники пропонують святкові знижки на свої товари. Відповідно, це теж хороша нагода скористатись такою пропозицією, що, у свою чергу, призводить до збільшення попиту і на кредити без дзвінків, наприклад, щоб отримати «квартиру своєї мрії».

2. Вибір банку завжди повинен базуватись на досвіді роботи фінансової установи на ринку, на його репутації, надійності. Хто має бажання, той може проаналізувати і основні показники діяльності установи, відповідно до яких можна зробити висновки щодо стабільності даної установи. Таку інформацію можна знайти на спеціалізованих сайтах про фінанси - minfin.com.ua, finance.ua, finance.liga.net, тощо. З чого повинен розпочинатись моніторинг банків? Найпростіший спосіб – це визначити, яка з фінансових установ може задовольнити потребу, тобто в пропозиції якого банку є той чи інший кредитний продукт. Зараз для цього є доволі багато інтернет-ресурсів, про які згадували вище, які можуть допомогти побудувати рейтинг пропозицій, наявних на ринку. І вже після цього можна приступати до вибору банку чи банків за більш чіткими критеріями, які мають для клієнта більшу вагу, наприклад, найменша відсоткова ставка або найдовший період кредитування, або відсутність додаткових платежів. Таким чином, без великих затрат часу та зусиль, можна отримати перелік тих установ, пропозицію яких варто розглянути більш детально в першу чергу.

3.  Які основні застереження при оформленні кредиту можуть бути? В першу чергу – це наявність складних, не прозорих умов співпраці та кредитування. Це повинно бути тривожним сигналом.

4.  Чи потрібна особа-поручитель? В більшості випадків, при наявності другого з подружжя (чоловік/дружина), за замовчуванням буде укладено договір поруки.  У інших випадках – це індивідуальні рішення щодо кожного клієнта, якщо така вимога не передбачена умовами кредитування (здебільшого це можна було зустрічати при cash-кредитах).

5.  Які наслідки, якщо своєчасно не оплатити кредит? В першу чергу, це використання штрафних санкцій у вигляді пені/штрафу за невиконання умов кредитного договору, разом з цим використання таких інструментів повинно чітко бути описано в кредитному договорі. Наступний крок – це вже індивідуальна робота з кожним клієнтом і її порядок кожна фінансова установа визначає на свій розсуд, в межах законодавства. Не варто забувати і про те, що недотримання строків платежів за кредитом може негативно відзначитись на кредитній історії позичальника, що стане причиною відмови при розгляді заявок на отримання нових кредитів.

Партнер проекту «Фінансова грамотність» 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!