Ціни на пальне зростатимуть до 20% на рік, – НБУ

971 0
Надалі пальне дорожчатиме повільніше
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Національний Банк України в інфляційному звіті зазначив, що зростання цін на пальне в Україні суттєво сповільнювалося (до 66,2% у вересні), хоча їхній рівень стабілізувався на високому рівні. Надалі пальне дорожчатиме повільніше – до 20% на рік.

Джерело: НБУ

У Нацбанку пояснюють, що наслідки зростання цін триватимуть й надалі. Це зумовлюватиме подорожчання транспортних послуг і підживлюватиме загальну інфляцію. У Нацбанку підкреслюють, що збільшення витрат спричинене війною, та дорогі енергоносії залишатимуться вагомими чинниками, зокрема, продовольчої інфляції. Також подорожчання енергоносіїв спричиняє зростання собівартості енергоємних товарів.

Читайте також: На ринок хліба на Львівщині чекають зміни. Що відбувається

«Це підтверджується посиленням впливу чинника «ціни на енергоносії» на формування майбутніх цін підприємствами. Вищими темпами зростали ціни на хліб, оброблені молочні продукти та ковбасні вироби. Також, під впливом цього чинника та очікувань щодо скорочення виробництва швидше зростали ціни на цукор.Дорогі енергоносії впливали і на вартість виробництва непродовольчих товарів, зокрема будівельних матеріалів та скляних виробів, що в результаті прямо чи опосередковано впливало на загальну інфляцію», – пояснили в НБУ.

Крім того, в НБУ прогнозують, що наступного року продовольча інфляція знижуватиметься завдяки відновленню оптимальних технологічних і логістичних зв’язків, надходженню на ринок нових вищих врожаїв, у тому числі з південних областей країни

Нагадаємо, що у матеріалі Tvoemisto.tv Хліб може подорожчати на 50%, а от картоплі маємо вдосталь експерт аграрного ринку, ексначальник головного управління сільського господарства та продовольства ЛОДА Іван Стефанишин пояснив із чим пов’язане зростання цін та чого ще очікувати.

Ірина Давосир

______________________________________________________________________________________________________ 

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!