Незаконна будівля у львівському парку «Знесіння». Забудовник подав апеляцію

1739 0
Забудова з’явилась у ландшафтному парку ще у 1990 роках.
Фото: Володимир Лучишин

Фото: Володимир Лучишин

Львівський апеляційний суд призначив розгляд справи за апеляційною скаргою Зенона Дошака, Ірени Кочерги та Андрушко Єлизавети щодо незаконної забудови посеред регіонального ландшафтного парку «Знесіння», яка належить апелянтам. Вони вимагають скасувати рішення Личаківського районного суду від 25 травня 2023 року, за яким забудовників змусили звільнити ділянку та знести дві будівлі загальною площею 1341 кв.м. 

Джерело: ЄДРСР  

Як у своїй публікації повідомив депутат Львівської міськради Володимир Лучишин, ці приміщення на території парку звели ще у дев’яностих роках минулого століття. 

«Судовій тяганині цього року – 16, вся ж епопея сягає коренями в далекі 90-ті. Тож тоді на цій ділянці посеред парку дозволили звести невеликий садовий будинок площею 24 кв. м. місцевому мешканцю. На той час меж у парку ще не було, їх затвердили лише у 2001 році, тож провернути це зовсім було нескладно», – повідомив депутат. 

Та вже у 2007 році на ділянці поряд з невеликим будинком почали зводити й інші об’єкти. Так як на вимогу керівництва парку забудовник не пред’явив дозвільних документів, то Личаківська районна адміністрація видала припис про демонтаж самовільно зведеного будинку. Проте його проігнорували, тому РА звернулась до суду. 

Перемогти у суді їм не вдалось, та лише за рішенням Верховного суду справу відправили на повторний розгляд, а попередні рішення скасували. 

Вже у травні цьогоріч Личаківський районний суд Львова частково задовольнив вимоги ЛМР та зобов’язав власників звільнити ділянку та знести незаконну забудову. Саме на це рішення забудовники і подали апеляцію.

Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич, міськрада не вважає можливим розміщення об’єктів нерухомості на земельній ділянці комунальної власності, що віднесена до категорії земель природно-заповідного фонду України та надана у постійне користування регіональному ландшафтному парку «Знесіння» у м.Львові.

Окрім цього, директор регіонального ландшафтного парку «Знесіння» Тарас Микітчак зазначив у коментарі Tvoemisto.tv, що поступатися ділянкою вони не планують: 

«Парк Знесіння не збирається поступатись самозахопленими ділянками, оскільки це буде прецедент для інших подібних випадків у паркових зонах міста»

Читайте також: Боротьба за ділянку Митрополичих садів. Чому Львівська міськрада судиться з Держспецзв’язку

До слова, ділянку забудовники отримали на основі рішення Червоноармійської (Личаківської) районної ради народних депутатів №815 від 12 грудня 1989 року, в якому йдеться про виділення Щукіну, учаснику Великої Вітчизняної війни, земельну ділянку міськземфонду по вул. Лісній,13 для ведення садово-городніх робіт і побудови садового будинку.

Проте у ЛМР довели, що таке рішення є фіктивним, адже на їхнє прохання архівний відділ установи видав їм цей документ, проте він мав іншу назву та не було нічого щодо виділення землі Щукіну. На підставі цього факту правоохоронці відкрили кримінальне провадження. 

Наступне судове засідання у цій справі відбудеться вже завтра, 13 грудня. 

Нагадаємо, що Львівська міськрада через суд вимагає знести спірний торговий центр.

Володимир Федорович

Матеріал опубліковано в межах висвітлення діяльності ЛМР

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!