Боротьба за ділянку Митрополичих садів. Чому Львівська міськрада судиться з Держспецзв’язку

2145 0
Йдеться про ділянку площею 2,1 га, що розташована за адресою пл.Св.Юра, 5 – так звані нижні сади.
Фото: Олександр Шутюк

Фото: Олександр Шутюк

У Львові на пл. Св. Юра, 5 розташовані Митрополичі сади, а конкретніше – нижні сади. Саме за цю ділянку з 2020 року тривають суди між Львівською міськрадою та військовою прокуратурою Львівського гарнізону, яка представляє інтереси Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Спершу суди у Львові не задовольняли вимог прокуратури. Проте Касаційний господарський суд у червні торік повернув справу на новий розгляд до Господарського суду Львівської області, який, зі свого боку, вже у вересні цьогоріч скасував державну реєстрацію права комунальної власності ЛМР на цю ділянку. Та місто продовжило судитись за цю територію. 

Позиція міської ради

2 листопада депутати підготували звернення до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра, аби привернути увагу до цієї ситуації, а мер Львова Андрій Садовий зазначив: 

«Церва Юра – духовне місце Львова. У часи радянської окупації цю землю в церкві забрали, аби в 1951-му там поставити вишки, які слугували глушилками для людей, що хотіли знати правду. Львів прийняли в ЮНЕСКО, була вимога демонтувати їх. Це зробили. І ми, звісно, в цій сесійній залі у 2020 році проголосували ухвалу, якою ми цю землю вернули церкві. І яке було моє здивування, коли побачили, що адміністрація держслужби спецзв'язку звернулася з позовом, аби цю землю забрати собі назад».

Читайте також: «Просто глупота зі сторони держслужби», – Садовий про ситуацію щодо ділянки біля Собору Юра

Також він додав, що цією ділянкою зацікавились забудовники

«Я думав, що це непорозуміння, але коли починають тут кружляти посередники від забудовників і починають думати, чи можна забудувати цю землю, то в мене шок. Я думаю, що хтось на високих посадах не розуміє цінності духовного серця Львова. Звичайно, що ми оспорили це рішення суду, але ми вважаємо, що це незрозуміла ситуація. Просто глупота зі сторони держслужби. Вона має це відкликати і забути про цю землю, бо вона належить Церкві. Іншого використання цієї земельної ділянки бути не може. Там має бути парк, рекреація», – зазначив він на сесії міської ради.

У Держспецзв’язку спростовують інформацію про будівництво житла 

У інтерв’ю Liga.net заступник керівника Держспецзв’язку Володимир Трофименко спростував інформацію про житло, зазначивши, що будівництво на території собору та пагорбі неможливе. Каже, що зустрічався і з представниками Курії, і з представниками ЛМР, які публічно заявили, що розуміють важливість ситуації та подальшу співпрацю у цьому питанні. Та згодом таки подали позов. 

Трофименко пояснив, що у Держспецзв’язку враховують цінність цього місця для вірян, проте «є інша історія». До слова, на цьому пагорбі з 1951 року були три радянські вежі, які використовували для блокування від ворожого мовлення та радіостанцій, на кшталт «Голос Америки» та «Радіо Свобода», а також там розміщувались аналогові передавачі, які забезпечували телебаченням та радіомовленням територію Львова. Після 1991 року, коли в Україні ухвалили рішення про розмежування державної та комунальної власності, як ділянка, так і забудова на ній, залишились у державній власності. Так як потреба у вежах на ділянці зникла, то їх вирішили демонтувати.

Читайте також: Міськрада програла суд за Митрополичі сади у Львові

«Зараз існує необхідність розмістити певне обладнання біля собору Святого Юра – там «гарна висотність». Але Держспецзвʼязку цього не робить, оскільки чекає на вирішення ситуації з Курією та ЛМР. Поки ж це – патова історія. 

Ми військові, і у нас є завдання забезпечувати національну безпеку та оборону країни і виконувати завдання. І на тій локації є обладнання, яке виконує це завдання, і люди, які працюють там. А на війні це зовсім інша історія. Це просто необхідні моменти, які ми не можемо проігнорувати», – сказав він.

Що кажуть в прокуратурі

За версією військового прокурора, спірна земельна ділянка перебуває у державній власності ще з 1951 року, згідно з рішенням виконавчого комітету Львівської міської Ради депутатів трудящих № 31/246 від 06 квітня 1951 року, яким ділянку площею 1,9 га та нерухоме майно на ній закріпили за Львівським обласним управлінням зв'язку. Правонаступником управління є Концерн РРТ, що належить до сфери управління Адміністрації Держспецзв’язку. Таким чином, ділянка, на думку прокуратури, безперервно перебувала у державній власності від 1951 року, і ЛМР не могла нею розпоряджатись, а слідом – передавати у користування Курії.

Що ж до до вищезазначеної передачі Курії УГКЦ, то її здійснили, керуючись ухвалою Львівської міської ради №6503 від 04.09.2020, на підставі якої Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ отримала у постійне користування земельну ділянку для обслуговування нижніх Митрополичих садів та прилеглої території комплексу собору Святого Юра і влаштування парково-рекреаційної зони загального користування. 

Наразі суди тривають, а місто подало апеляцію на останнє рішення Господарського суду Львова, за якою відкрили провадження. Наступне засідання відбудеться 6 лютого. 

Нагадаємо також, що Верховний суд залишив без задоволення касаційну скаргу Львівської міської ради щодо скасування державної реєстрації права власності на будинок трансформаторної підстанції площею 36,7 кв.м та технічний будинок радіостанції площею 429,8 кв.м, що розташовані на вул. Листопадового Чину, 28. (територія Митрополичих садів).

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!