У Львові кілька разів без дозволу міста продавали історичну будівлю

1718 0
Йдеться про будинок на вул. Рибній,4 – він є у Державному реєстрі нерухомих пам'яток України.
Будинок на вул. Рибній, 4 / Фото: Твоє місто

Будинок на вул. Рибній, 4 / Фото: Твоє місто

Будівлю XVIII століття на вулиці Рибній, 4 у Львові повернули громаді – нею незаконно володіло ТзОВ «Анто Ком». Про це Tvoemisto.tv стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Сам будинок є пам'яткою культурної спадщини місцевого значення. Він занесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України і перебуває в міському ареалі захисту ЮНЕСКО. Його площа – 247,4 м2.

Читайте також: Біля львівського парку незаконно приватизували будівлю на 500 квадратів і хотіли її продати

У комунальній власності буівля була з 1979 року. З 1989 року виконком ЛМР уклав договір оренди з ДПК ЖЕК-402, який згодом приєднали до ЛКП «Старий Львів». Декілька разів будинок перепродавали без згоди Львівської міськради, внаслідок чого місто й втратило на неї право. 

Товариство «Анто Ком» власником будинку стало у 2015 році. Тоді воно мало іншу назву – ТзОВ «Неро ком». Через це правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 190 (Шахрайство) та ст. 358 (Підроблення документів). 

У 2016 році ЛМР зверталась до суду, але Галицький райсуд їй відмовив. У 2020 в апеляційному порядку вимоги частково задовольнили – попереднє рішення скасували, а позивачу пояснили, що він має право звернутись з таким позовом в порядку господарського судочинства. Проте ЛМР так і не зробила цього. 

Далі інтереси Львівської міськради представляла Галицька окружна прокуратура, яка в суді вимагала повернути будівлю з незаконного володіння ТзОВ «Анто Ком». При цьому прокуратура вказала, що Львівська міськрада проявила бездіяльність, бо не звернулась до суду з позовом, маючи для цього повноваження. Сама ж ЛМР додала, що будівля перебувала на утриманні ЛКП «Старий Львів».

Читайте також: Львівська міськрада програла облраді у суді щодо трьох будівель

В результаті суддя Господарського суду Степан Коссак дійшов до висновку, що прокуратура надала достатньо доказів для захисту порушеного права власності на будівлю, тож її повернули громаді Львова

Додамо, що за даними YouControl ТзОВ «Анто Ком» зареєстрували у Львові у житловому будинку на площі Ринок у 2015 році. Її теперішнім керівником є Ігор Висоцький, а засновником та бенефіціаром – Галина Висоцька. Компанія займається купівлею та продажем власного нерухомого майна. 

Нагадаємо, що нещодавно у власність громади також повернули будівлю на 500 м2, яку захопили шахрайським методом та планували продати. 

Володимир Федорович

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!