Як змінився ринок оренди житла у Львові з початком війни

13612 0
Страхи тиснуть на власників об’єктів, які раніше здавали в оренду, а зараз припинили.
фото: sts.sumy.ua

фото: sts.sumy.ua

З напливом переселенців до Львова почала з’являтися інформація, що вартість орендованого житла в декілька разів підстрибнула вгору. Засновник та керівник агенства нерухомості «Дуоком» Віталій Ковтун каже, що це можуть бути поодинокі випадки, але не варто узагальнювати усі пропозиції. Тим більше, якщо такі заяви поширюють також представники влади, це створює додаткові страхи та погано впливає на роботу ринку нерухомості. Про це рієлтор повідомив під час дискусії Tvoemisto.tv на тему «Як Львів трансформується у час війни».

«Ринок нерухомості працює. Історії про вартість на рівні 70 тисяч гривень розповсюджують невиправдано, є певні перебільшення. В такій ситуації, як ми сьогодні перебуваємо, можемо допустити різні випадки афер – люди подають оголошення, потім кажуть, щоб переказали кошти на картку, після того кудись зникають. Це нетотальні закономірності, але, як кажуть, в каламутній воді легко ловити рибу. Не хотілось би, щоби представники влади узагальнювали це та поширювали додаткі страхи, коли їх й так більше, ніж достатньо», – каже він.

Читайте також: «Наживаються на війні». Садовий оприлюднив список недобросовісних орендодавців у Львові

Власники квартир, з його слів, не позбавлені здорового глузду. Водночас рієлтори намагаються втримувати ринок, аби ціни не досягали захмарного рівня. Через побоювання та не зовсім правдиву інформацію чимала частина нерухомості у Львові вийшла з ринку.

«Люди кажуть: «Мені страшно, тому що я не знаю, хто в мене поселиться. Це ж короткострокова оренда, тим більше на місяць-півтори. Це можуть бути учасники диверсійних груп». Ці страхи тиснуть на власників об’єктів, які раніше здавали в оренду, а зараз припинили. Ми багато спілкуємося, переконуємо у проведенні підготовчої роботи, вимагаємо від тих, хто поселяється, документи, зрештою, супроводжуємо весь процес. З іншого боку, ми намагаємося зменшувати ці страхи, щоб все-таки об’єкти нерухомості з’являлися на ринку», – пояснює керівник компанїі «Дуоком».

У Львові також є власники квартир, які раніше виставляли свої об’єкти на продаж. Поки через певні особливості ринку це зробити неможливо, тому їх переконують створювати додаткову пропозицію та виходити на ринок з пропозиціями оренди. Віталій Ковтун каже, що через гіперболізовані заяви люди бояться, і це частково руйнує нормальну роботу ринку.

Читайте також: У Львові та області переселенців поселятимуть у студентські гуртожитки

Він запевняє, що у місті все ще можна знайти пропозиції оренди вартістю 7-8 тисяч гривень, хоча їх не так багато, проте є. Водночас для нормалізації та безпеки процесу як власників житла, так і шукачів закликає звертатися в агенції нерухомості. Часто з’являються варіанти оренди, які ще не встигли вийти в публічний доступ.

Нагадаємо, українці надіслали близько 700 скарг на необгрунтоване завищення цін на житло. Найбільше з них зафіксували на Львівщині. Раніше міський голова Андрій Садовий оприлюднив список недобросовісних орендодавців, які від початку війни необґрунтовано підняли ціни на помешкання у Львові

Повну дискусію про те, як трансформувався Львів під час війни, дивіться тут.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!