Платні пакети, підвищення зарплат та нові правила в'їзду в ЄС. Що зміниться для львів’ян з 1 лютого

1207 0
Від сьогодні на українців, зокрема і львів'ян чекають зміни. Нововведення стосуються навчання, підвищення зарплат правоохоронцям та розширення професій, які відсторонятимуть від роботи без щеплення. Tvoemisto.tv підготувало перелік змін з лютого.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Встановлення мінімальних цін на пластикові пакети

З 1 лютого в Україні встановлять мінімальні ціни на пластикові пакети. Так, українські магазини відтепер зобовʼязані будуть продавати «кульки» не менше ніж за 2 грн. Зокрема, мінімальні роздрібні ціни на пакети зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів, призначені для пакування та транспортування товарів і продуктів у точках роздрібної торгівлі, громадського харчування та сфери послуг.

Читайте також: Пакет у пакеті. Що потрібно аби львівські супермаркети припинили продавати пластикові торбинки

З 1 лютого ціни на пакети мають становити:

2 грн – для пакетів без ручок та бічних складок;

2,50 грн – для пакетів без ручок, але з бічними складками, або з ручками, але без бічних складок;

3 грн – для пакетів з ручками та бічними складками.

Розширення списку професій, яких без щеплення відсторонюватимуть від роботи

31 січня 2022 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України про обов’язкову вакцинацію проти COVID-19 працівників органів місцевого самоврядування,

закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності, комунальних підприємств, установ та організацій.

Відтак, від завтра, 1 лютого, працівники цих установ, які не отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до кінця січня, мають бути відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

Ця вимога не стосується лише тих людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень проти коронавірусної хвороби.

Читайте також: На які зміни чекати львів'янам цього року. Огляд

Підвищення заробітних плат для правоохоронців

У держбюджеті на 2022 рік на підвищення зарплат правоохоронцям передбачили додаткових 2,8 млрд грн, із них на зарплати Нацполіції додатково виділили 1 млрд грн.

Крім того, президент України доручив урядові збільшити зарплати працівникам системи МВС усіх категорій на 10% уже з 1 лютого. Як додав Монастирський, підвищення передбачили не лише для поліцейських, а й рятувальників, прикордонників, нацгвардійців, працівників міграційної служби.

Реєстрація на ЗНО 2022

Сьогодні в Україні стартує реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні. Триватиме вона до 9 березня. Йдеться про реєстрацію на ЗНО тих учнів, які в 2022 році складають державну підсумкову атестацію (ДПА) у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

Загальна кількість предметів, які можна обрати для безоплатного проходження ЗНО — не більше п’ятьох. Якщо ж є необхідність скласти більше предметів, це можна зробити за додаткову плату.

Обов’язковий пакет документів:

  1. Заява-реєстраційна картка (Її знайдете під час реєстрації на сайті УЦОЯО або свого РЦОЯО). Ця заява повинна бути роздрукована та заповнена власноруч. Запам’ятайте, що заява не приймається без двох ідентичних фотокарток 3х4, приклеєних у спеціально відведених на це місцях;
  2. Копія паспорта. У 2016 році реєстрація за свідоцтвом про народження неможлива;
  3. Довідка з місця навчання за спеціальним зразком, що зазначений УЦОЯО для осіб, які здобудуть загальну середню освіту в 2016 році, або копія атестата (для тих, хто закінчив школу раніше).

Тестування основної сесії ЗНО-2022 відбудуться за таким графіком:

  • фізика – 23 травня
  • хімія – 26 травня
  • українська мова, українська мова і література – 31 травня
  • математика, математика (завдання рівня стандарту) – 3 червня
  • іспанська мова, німецька мова, французька мова – 6 червня
  • англійська мова – 7 червня
  • історія України – 10 червня
  • географія – 14 червня
  • біологія – 17 червня.

Дистанційне навчання у школах та університетах

Аби запобігти поширення коронавірусу, у Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського прийняли рішення перейти на дистанційне навчання. Так, із 1 по 25 лютого 2022 року виш запроваджує онлайн-навчання для студентів усіх спеціальностей та форм навчання.

Попередньо про перехід студентів на онлайн-формат навчання повідомили в Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького.

Додамо, що студенти Львівського національного університуту імені Івана Франка та Національного університету «Львівська політехніка» ще перебувають на канікулах до середини лютого. Крім того,  з 24 січня на двотижневе онлайн-навчання перейшли учні 5-11 класів у Львові та області. 

Рекомендовано такі терміни переходу на навчання онлайн:

щонайменше протягом двох тижнів — у закладах загальної середньої освіти для учнів 5−11 класів;

від 27 січня до 25 лютого 2022 року — у закладах фахової передвищої, вищої освіти усіх форм власності та сфер управління, урахувавши необхідні зміни до графіка освітнього процесу та розкладу занять.

також у закладах професійної (професійно-технічної) освіти.

Нові правила в'їзду в Європейський Союз

Вже з 1 лютого починають діяти нові правила в'їзду до ЄС, які рекомендувала Рада ЄС.

Які документи підходять для в'їзду до ЄС:

  • про повний курс вакцинації від коронавірусу;
  • негативний тест на COVID-19;
  • документ, що підтверджує, що ви одужали від коронавірусу.

Будь-який з цих документів має бути підтвердженим діючим цифровим сертифікатом ЄС.

Українцям не потрібен цифровий COVID-сертифікат, оскільки міжнародний сертифікат у додатку "Дія" визнаний країнами Європейського Союзу.

Підготувала Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!