На які зміни чекати львів’янам цього року. Огляд

3707 0
Цього року в Україні відбудеться чимало змін, і частина з них стартує вже від сьогодні. Нововведення стосуються тарифів на компослуги, зарплат та пенсій. Крім того, у Львові мають запустити е-квиток.
Фото: znaj.ua

Фото: znaj.ua

Зростання тарифів на воду

Із 1 січня тарифи для ЛМКП «Львівводоканал» на 2022 рік на водопостачання становитиме 14,41 грн за 1 куб. метр (без ПДВ) та на водовідведення – 7,16 грн за 1 куб. метр (без ПДВ). Для мешканців міста Львова тариф встановили на рівні 25,88 грн/1 куб. м води та каналізації. Попередня ціна була 18 грн 89 коп, тобто тариф зріс на 14%. 

Тарифи на газ та електроенергію

Відповідно до постанови уряду, з 1 жовтня 2021 року діє тариф на електроенергію 1,44 грн за кВт-год (для споживання обсягом до 250 кВт на місяць).

Із 1 січня він не зміниться і діятиме до 30 квітня 2022 року. Ним користуються 80% населення. Для українців, які споживають понад 250 кВ-год, діє тариф 1,68 грн за кВт-год.

Навесні уряд відмовився від ринкових механізмів визначення вартості газу для населення, зафіксувавши ціни на рік. Річний тариф на газ передбачає, що до кінця квітня постачальники продаватимуть газ населенню за фіксованою ціною. Річна пропозиція для побутових споживачів – від 7,96 грн за куб м до 13,5 грн за куб м. Клієнти «Нафтогазу» за річним тарифним планом «Фіксований» платять 7,96 грн за куб м.

Підвищення мінімальної зарплати

Підвищення мінімальної зарплати в Україні заплановане на жовтень 2022 року – на 200 грн або 3%. Відтак, мінімальна зарплата становитиме 6700 грн. Наступного разу «мінімалка» збільшиться 1 січня 2023 року – до 7176 грн.

Збільшення допомоги при народженні дитини

Із 2022 року уряд планує суттєво збільшити фінансування нових проєктів у сфері соціальних послуг. Зокрема, допомогу при народженні дитини хочуть підняти до 50 тисяч гривень. Наразі така допомога становить 41 280 гривень. Наступне підвищення ПМ, якщо вірити проєкту держбюджету-2022, заплановане на липень.

Із 2022 року Кабінет міністрів запроваджує новий пілотний проєкт, що допомагатиме фахівцям соціальної роботи у громадах оцінити потреби сімей та можливості наданням допомоги.

Наразі допомога у розмірі 41 280 грн виплачується одноразово у сумі 10 320 грн, а решта суми – протягом наступних 36 місяців на банківську карту.

Збільшення прожиткового мінімуму

У 2022 році заплановані два підвищення прожиткового мінімуму: у липні та грудні. Загальний показник 1 липня зросте до 2 508 грн, а 1 грудня – до 2 589 грн. Для працездатних осіб – до 2 600 грн та 2 684 грн відповідно. Для дітей віком до шести років розмір прожиткового мінімуму з липня становитиме 2 201 грн, з грудня – 2 272 грн. Для дітей віком 6-18 років сума зросте до 2 744 грн та 2 833 грн відповідно. Для осіб, що втратили працездатність, з 1 липня сума зросте до 2 027 грн, з 1 грудня – до 2 093 грн.

Зростання зарплати лікарям

У держбюджеті-2022 передбачені кошти на збільшення оплати праці медиків. У головному кошторисі країни запроваджується показник мінімальної зарплати: 13,5 тис грн – середнім медичним працівникам, 20 тис грн – лікарям. За словами глави МОЗ Віктора Ляшка, крім підвищення з 1 січня 2022 року зарплати, медики зможуть інвестувати у власне житло.

Електронні рецепти на ліки

В Україні з 1 квітня 2022 року антибіотики в аптеках продаватимуть виключно за електронним рецептом. До кінця року МОЗ планує розширити програму «Доступні ліки», щоб усі рецептурні лікарські засоби в Україні відпускалися виключно за електронним рецептом.

Обов’язкові касові апарати для частини ФОПів

З 1 січня 2022 року набуває чинності закон, відповідно до якого використання касових апаратів стане обов’язковим для ФОПів, які проводять розрахункові операції. Ця норма не стосуватиметься підприємців, які не проводять такі операції.

Податки для ФОПів

З 1 січня 2022 року, як і з грудня 2021 року, мінімальний розмір ЄСВ на місяць становитиме 1 430 грн, а з 1 жовтня він зросте до 1 474 грн. Для ФОПів першої групи розмір єдиного податку на місяць у 2022 році становитиме 248,1 грн (не більше 10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня). Для ФОПів другої групи – 1 300 грн (20% від «мінімалки»), для третьої групи – 5% доходу або 3% доходу та ПДВ.

Підвищення виплат пенсіонерам

На 2022 рік заплановано 12 етапів підвищення пенсій для різних категорій.                                            

З 1 січня мінімальні пенсійні виплати для осіб, які отримали інвалідність внаслідок участі в ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, залежатимуть від групи інвалідності. Для першої групи інвалідності вони становитимуть 14,6 тис грн, для другої – 9,5 тис грн, для третьої – 7 тис грн.

Крім того, з початку 2022 року підвищення на 9% від розміру пенсії передбачене для жінок віком понад 60 років.                  З 1 березня запланована індексація пенсій для майже 10 млн пенсіонерів. У 2022 році вона пройде для всіх пенсіонерів.  З жовтня запланована нова мінімальна пенсійна гарантія. Людина, старша за 70 років, яка має трудовий стаж 35 років (чоловік) або 30 років (жінка), отримуватиме не менше 3 тис грн.

Закон про територіальну оборону

З 1 січня набуває чинності закон про національний спротив, який мав би вмотивувати цивільне населення вчитися військовій справі і долучатись до захисту держави у разі потреби. Цей закон вводить поняття тероборони, а ще інші, суміжні поняття, в правове поле. Він передбачає формування мережі підрозділів територіальної оборони. Ці підрозділи будуть складатися із бригад і батальйонів. На Львівщині має бути одна бригада, а в її складі буде сім батальйонів. Вони будуть у кожному з семи районів області. Але у випадку загострень йтиметься про створення ще однієї бригади у Львові. Законом передбачено створення додаткових бригад в у містах, що мають понад 900 тисяч населення. Головне, що є в цьому законі, – це те, що він передбачає можливість заангажувати до військової справи цивільних людей, а не лише тих, хто вдягнув на себе форму, підписав контракт.

Електронний квиток у Львові

Із 13 січня 2022 року у Львівській ОТГ запрацює електронний квиток для проїзду мешканців. Планують, що після його введення зміниться підхід до фінансування усього громадського транспорту. Зокрема, дотації для комунальних «Львівелектротрансу» і АТП-1 мають розраховувати за показниками, які надавали ці підприємства, а суму компенсації – залежно від вартості кілометра роботи автобуса. Окрім цього, система мала б стати прозорою – кожен пасажир має валідувати картку. Зміняться також тарифи, для мешканців мають створити застосунок та мережу з продажу карток.

Нові стандарти харчування у школах

В Україні 1 січня завершується перехідний період із впровадження нових стандартів шкільного харчування й відбудеться перехід на нове меню. Після 1 січня 2022 року буде запушено контроль за виконанням нових норм. Детальне роз'яснення щодо норм харчування надало Міністерство охорони здоров'я.

Закон про розповсюдження пластикових пакетів

З 10 березня 2022 року забороняється розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування надтонких (із стінками товщиною менше 15 мікрометрів), тонких (із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.

Мінімальні роздрібні ціни на пакети із стінками товщиною понад 50 мікрометрів становитимуть:

2,00 грн – пакет без ручок і бокових складок;

2,50 грн – пакет без ручок, але з боковими складками або з ручками без бокових складок;

3,00 грн – пакет з ручками і боковими складками.

Штраф за керування без прав

У новому році за їзду без прав українцю доведеться заплатити 425 грн, а якщо водій не отримав дозвіл та не отримав посвідчення – штраф у розмірі 3400 грн. За повторне порушення – 20 400 грн. Любителям керувати авто під дією алкоголю також посилили покарання – 17 тис. грн штрафу та позбавлення прав на рік. Повторна їзда під дією алкоголю зобов’яже водія виплатити 34 тис. грн і позбавить прав на 3 роки.

Зміни в отриманні водійського посвідчення

Щоб відповідати стандартам здобуття прав у ЄС, для майбутніх українських водіїв підготували зміни. Тепер виділятиметься мінімальна кількість годин для підготовки, а для успішного складання іспиту необхідно менше годин теоретичних занять – зі 100 до 63.

Штрафи за вказування статі у вакансіях

Із 8 січня в Україні почнуть діяти зміни до Закону про рекламу. Зокрема, якщо роботодавець вказуватиме в оголошеннях про пошук працівників певну стать, отримає штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, що станом на грудень 2021 року становить 6500 грн.

Згідно з редакцією Закону про рекламу від 1996 року, вказування у рекламі вакансій ознак статі, раси, кольору шкіри, політичних та релігійних переконань вважається дискримінацією.

Підготувала Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!