Польські фермери знову заблокували кордон. Що відомо та чому так сталося

852 0
У Дорогуську польські фермери висипали зерно з українських вантажівок.
Фото із Facebook-профілю Андрія Садового

Фото із Facebook-профілю Андрія Садового

Уранці 12 лютого польські фермери розпочали акції протесту на ще двох пунктах пропуску: «Зосін–Устилуг» та «Долгобичув–Угринів». Про це повідомили у Держприкордонслужбі України.

Близько о 10:00 почалася акція протесту польських фермерів біля пункту пропуску «Зосін». Учасники протесту планують пропускати по три вантажні транспортні засоби вагою понад 3,5 тонни на годину. Легкові автомобілі, автобуси та вантажівки з гуманітарною допомогою та вагою до 3,5 тонн в обох напрямках будуть оформлятися у звичайному режимі.

Крім того, близько 150 осіб пікетувальників та 20 одиниць сільгосптехніки блокують рух біля пункту пропуску «Долгобичув». Рух вантажівок вагою до 7,5 тонн в обидва напрямки, а також вантажівок вагою понад 7,5 тонн на вʼїзд в Польщу обмежено. Учасники акції протесту планують пропускати по дві вантажні автомобілі на годину в обидва напрямки. У Дорогуську польські фермери висипали зерно з українських вантажівок.

Зазначимо, що 9 лютого о 10:00 польські фермери почали блокування руху на пунктах пропуску «Ягодин», «Рава-Руська» та «Шегині».

Згодом, 12 лютого, вони відновили блокування вантажівок на напрямку пунктів пропуску «Медика – Шегині». За даними прикордонників, фермери пропускатимуть по одній вантажівці в годину. Протестне блокування не стосуватиметься легкових автотранспортних засобів та автобусів.

Як реагує Україна

В Україні викликає обурення дія поляків, які розсипали зерно з українських вантажівок.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Качка вважає, що відсутність реакції з боку польських влад на пошкоджені вантажі може призвести до загострення ксенофобії та політичного насильства. Згідно з його поглядом, єдино можливим способом вирішення цієї ситуації є зняття всіх блокад та забезпечення безпеки українським вантажам в Польщі.

«В іншому випадку, завтра Меклер та його ультраправа банда можуть почати фізично нападати на українців через їхнє національне походження», – написав посадовець у Facebook. І додав: «якщо байдужість до насильства над українськими товарами в Польщі продовжиться, то я не буду здивований знищенням фур з польським сиром чи просто знищенням польських товарів на полицях українських супермаркетів».

Мер Львова Андрій Садовий вважає, що ті поляки, які розсипали зерно з українських вантажівок, є провокаторами з проросійськими настановами.

«Українці буквально поливають кров'ю поля, які родять це зерно. Збирати пшеницю на полі, яке бачило війну – це як працювати сапером. Такі дії – ницість і ганьба», – підкреслив Садовий.

Водночас посол України в Польщі Василь Зварич вимагає покарати винних: 

«Такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації».

Читайте також: В Україні оновили перелік товарів із пріоритетом при перетині кордону

Чому польські фермери вийшли на протест

У п'ятницю, 9 лютого, польські фермери влаштували загальний страйк, який було оголошено Національною спілкою солідарності індивідуальних фермерів (NSZZ), і заблокували дороги по всій країні, включаючи протести проти подальшого розвитку пільгової торгівлі ЄС з Україною.

Протести охопили понад 250 населених пунктів у всій Польщі.

Аграрії висунули три основні вимоги:

  • вони проти впровадження Green Deal (нової екологічної політики ЄС),

  • проти імпорту сільськогосподарської продукції з України

  • вимагають підтримки тваринництва.

Протести відбулися відразу після того, як польські далекобійники провели двомісячну блокаду основних пунктів пропуску, вимагаючи відновлення обмежень на в’їзд до ЄС для українських конкурентів.

Протести, організовані головною профспілкою фермерів Польщі, планують тривати місяць.

Польські фермери стверджують, що конкуренція від України сильно ударила по їхнім доходам, оскільки українські виробники не обмежені правилами ЄС.

Україна багато разів наголошувала, що всі продукти, які експортуються до ЄС, пройшли всі необхідні процедури контролю якості, тому закиди польських фермерів щодо низької якості продукції не відповідають дійсності.

Польща вимагає запровадити для української продукції «захисне застереження», що передбачає можливість застосування регіональних захисних заходів – якщо ринкова проблема зачіпає не весь ЄС, а одну державу-член або регіон.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!