Як українців повернути з чужини після війни та де на Львівщині не демонтували жодну пам’ятку срср. Підсумки доби

1356 0
Нині 3 серпня та 526 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото ілюстративне: РБК-Україна

Фото ілюстративне: РБК-Україна

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки вранці 2 серпня лунав двічі. Перший раз о 07:31, відбій – о 07:53. Другий – о 18:17, відбій – о 08:40. В обидвох випадках фіксувався зліт МіГ-31К.

За даними Київської міської військової адміністрації, цієї ночі ворог знову атакував Київ іранськими «Шахедами», на підльоті до столиці було знищено майже півтора десятка повітряних цілей. Попередньо, обійшлося без жертв та руйнувань.

Ситуація на фронті: Міністерство оборони США фіксує просування вперед Сил оборони України в рамках контрнаступу, проте прогнозує, що це буде важка й тривала боротьба. Як підкреслив речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер, Вашингтон продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулось 44 бойових зіткнення. Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 11 ударів по районах зосередження противника та 3 – по його ЗРК. Уражено 21 артилерійський засіб на вогневих позиціях, радіолокаційну станцію, 3 пункти управління, 2 засоби протиповітряної оборони та 2 склади боєприпасів ворога. Збито 9 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Акцент дня: «Мрію повертати українців в Україну». Людмила Дідух про життя і роботу в Чехії. Львів’янка Людмила Дідух разом із чоловіком заснували компанію із працевлаштування українців у Чехії (HR Summit). Уже понад 15 років Людмила живе і працює у Чеській республіці. З початку війни вона допомагає українцям знайти житло, роботу і бере участь у місіях із чеським бізнесом, який готовий інвестувати в Україну. Про те, як Чехія приймає українських біженців і які мають бути передумови для повернення наших громадян додому, вона розповіла у новому проєкті Tvoemisto.tv «Наші українці».

«Я впевнена, що коли війна завершиться, а Україна зможе розвиватися економічно, багато людей знайдуть можливість повернутися. Проте для того, щоби це стало можливим, мають бути створені сприятливі умови: достойні робочі місця, комфортне проживання, освіта. Люди очікуватимуть таких умов після відновлення країни. Тому майбутнє успішне України залежить від нас – від нашої здатності змінити свідомість, створити комфортні умови та побороти корупцію».

Ключові події:

1. В одній із громад Львівщини не демонтували жодного виявленого радянського пам’ятника. «Наразі на Самбірщині наша робоча група нарахувала 43 обʼєкти, яких за законом та відповідно до рішення Львівської обласної ради маємо позбутися з громадських просторів до кінця 2023 року. Найгірша ситуація на Самбірщині – у Старосамбірській громаді. Тут залишається 4 обʼєкти, жоден із виявлених не демонтований», – розповів депутат облради Захар Миляник.

Читайте також: В українських школах вивчатимуть новий предмет. Що про це відомо. «Якісна домедична допомога, мінна безпека, керування дронами і орієнтування на місцевості – те, на що сьогодні є запит (і від учнів, і від учениць). Тож з вересня плануємо запустити пілот проєкту оновленої дисципліни –– реалізовуватимемо у школах з різних областей. На основі відгуків учителів і учнів, що братимуть участь у пілоті, програма дисципліни буде фіналізована», – зазначив міністр Оксен Лісовий.

Та: У «Дії» можна отримати сертифікат, щоб відновити знищене житло. Раніше можна було подати заяву тільки про його ремонт;

2. Виноградар у Києві таки має шанс отримати метро. Що там відбувається. На початку літа міський голова Києва Віталій Кличко анонсував відкриття метро на Виноградар швидше ніж через рік, пообіцявши навесні 2024 року здати дві станції метро – «Мостицьку» і «Варшавську». «Твоє місто» з’ясувало, як загалом триває будівництво та чи можливо вкластися в озвучений термін.

Читайте також: На якому етапі будівництво сміттєпереробного заводу у Львові. Уже виконано підрядником 100% робіт з проєктування та на 80% виготовлено робочу документацію. Будівельні роботи виконано на 30%;

3. Європейський інвестиційний банк виділить майже 187 млн на школу в Брюховичах. Йдеться про СЗШ №41, що на вул. А. Макаренка, 19.

Читайте також: Суд вдруге скасував арешт на ділянку і недобудовану школу в Брюховичах. Відомо, що будівництво на цій ділянці вирішила реалізувати запорізька компанія Sensar Development, за якою стоять брати Марченки, пов’язані з партією «Самопоміч».

Та: Біля пунктів пропуску на Львівщині встановили санвузли за 12 млн гривень. Виготовлення та встановлення 7 модулів профінансували з обласного бюджету, закупили їх ще у 2022;

4. Суд покарав мера Дрогобича за корупційні дії. «Суд підтвердив, що міський голова у липні 2022 року під час засідання сесії міськради брав участь в голосуванні щодо земельних питань, які стосувались ТзОВ «ВО Фрама», не повідомивши про конфлікт інтересів. Ця компанія раніше робила внески у виборчий фонд Кучми. А в попередні роки мер ще й виписав собі премій на майже 44 тис. грн. Суд оштрафував його на 6800 грн», – йдеться у повідомленні НАЗК.

Читайте також: Львівський суд не задовольнив позов міської ради щодо приміщення, яке належало росіянам. Йдеться про право власності ТОВ «Хлібосол» на приміщення, що розташоване на вул. Городоцька, 4;

5. ЮНЕСКО планує внести об’єкти у Львові в список спадщини, що під загрозою. Також у перелік можуть включити пам’ятки в Києві.

Читайте також: Нині замість фестивалю «Тустань» на Львівщині проведуть «Табір живої історії». Він проходитиме по 6 серпня у селі Урич.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!