Поморянський замок на Львівщині планують відреставрувати за 15 млн гривень

3222 0
Протиаварійні та реставраційні роботи в замку мають виконати до кінця наступного року.
фото: vgolos.com.ua

фото: vgolos.com.ua

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА оголосив тендер на протиаварійні роботи та реставрацію Поморянського замку. Про це йдеться на сайті електронних закупівель Prozorro.

Передбачувана вартість робіт становить 15 млн 124 тис. грн. За ці кошти до кінця 2019 року підрядник має, зокрема, очистити від дерев і кущів стіни замку, розібрати залишки бетонних сходів, а також стіни, яка обвалилася у квітні. Крім того, у замку планують підсили фундамент, відновити завалену стіну з використанням керамічної цегли та помурувати решту стін, відреставрувати карнизи та комин, укріпити склепіння, стіни і вежу, облаштувати дерев'яні сходи і відремонтувати дах.

Дерев'яні конструкції планують захистити вогнетривким покриттям. Також у замку облаштують блискавковідводи та блискавкоприймачі.

Читайте також: У Підгорецькому замку відновлюють захисний мур

Додамо, що раніше в. о. керівника департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Оксана Ткачук зазначала, що на повну реставрацію замку необхідно 20 млн грн.

Поморянський замок перебував у аварійному стані з 70-х років минулого століття, а 2008 почали валитись стіни. Активісти неодноразово просили допомогти врятувати пам’ятку архітектури XIV ст. У 2016 році у замку виявили унікальні старовинні розписи на стінахПізніше у замку провели протиаварійні роботи та влаштували дерев’яні підпори. 

Як повідомляють Наші гроші. Львів 30 березня цього року комісія з питань культури, історико-культурної спадщини та туризму ЛОДА передбачила 500 тис. грн на позапланові стабілізаційні роботи та водовідведення у цьому місці. Однак 12 квітня стіна, відшарування якої почалося ще взимку, обвалилася.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!