Україна

Порошенко програв суд Зеленському щодо зв'язків з Медведчуком

891 0
Порошенко подав позов до суду щодо коментаря Володимира Зеленського стосовно оприлюднених Bihus.Info записів.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

П'ятий президент України Петро Порошенко програв справу з позовом до суду проти Володимира зеленського. Причиною став коментар президента щодо оприлюднених Bihus.Info записів про зв'язки Порошенка з кумом президента Росії та колишнім народним депутатом Віктором Медведчуком.

Джерело: постанова Великої палати Верховного суду від 19 жовтня 2023 року

Йдеться про слова Зеленського, який в одному з інтерв`ю сказав, що «з терористами, сепаратистами (Медведчук – ред.) торгував, заробляв разом з п`ятим президентом», «ймовірно разом з колишнім президентом вони це робили і заробляли».

Порошенко зазначив, що чинний президент ухилявся оприлюднити в повному обсязі наявну у нього публічну інформацію, отриману від СБУ, розвідувальних органів та інших осіб щодо нього. У позові експрезидент зазначав, що Зеленський в інтерв’ю 24 червня заявив про причетність Порошенка до торгівлі вугіллям з російськими бойовиками на Донбасі, засновуючи свої висновки на даних Служби безпеки та розвідувальних органів.

Читайте також: Несправжній Козак. Що буде із майном соратника Медведчука у Львові

Тому Петро Порошенко звернувся  до адміністративного суду з вимогами визнати протиправною бездіяльність президента України, яка полягає у неоприлюдненні згаданої в інтерв`ю публічної інформації, а також зобов`язати відповідача оприлюднити цю інформацію, що становить суспільний інтерес. Верховний суд відмовив у задоволенні позову, із чим позивач не погодився і подав апеляцію на це рішення до Великої палати Верховного Суду, яка  змінила рішення суду першої інстанції лише у мотивувальній частині, а у в іншій частині рішення було залишено без змін.

Нагадаємо, У 2021 році спецслужба оголосила експрезиденту України Петру Порошенку кілька підозр, зокрема у державній зраді, сприянні діяльності терористичної організації та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму. Одна зі справ стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Паливо купувалося за готівку, і в такий спосіб проросійських терористів загалом профінансували на суму понад 200 млн гривень. Інша – незаконне заволодіння ТОВ «Прикарпатзахідтранс» ділянкою державного нафтопроводу вартістю понад 200 млн грн. У лютому 2021 року Рада національної безпеки та оборони повернула трубопровід у державну власність.

Ірина Давосир

__________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!