Найчастіші запитання про підписання декларацій з лікарями. МОЗ відповідає

5248 0
Педіатр може обслуговувати дітей до 18 років, а дітям до 14 декларацію з лікарем підписують батьки.
фото: zmi.ck.ua

фото: zmi.ck.ua

У міністерстві охорони здоров’я вирішили зібрати найбільш поширені запитання про кампанію «Лікар для кожної сім’ї», пише на своїй сторінці у Facebook в.о. міністерки охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Чи можна підписати декларацію з лікарем, який працює вузьким спеціалістом, але має спеціальність педіатра/сімейного лікаря/терапевта?

Кампанія з вибору лікарів діє лише для фахівців первинної ланки, тому ви не можете підписати декларацію з вузьким спеціалістом. Обирайте лікаря серед тих фахівців, котрі працюють у галузі надання первинної допомоги: для дитини це педіатр або сімейних лікар. Для дорослого терапевт або сімейний лікар.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

Чи мають дитина і батьки обслуговуватися в одному закладі чи в одного сімейного лікаря?

І дорослі, і діти можуть обрати ті заклади і тих лікарів, у яких вони хочуть обслуговуватися. Якщо вам подобається певний педіатр і ви хочете, щоби саме він став лікарем вашої дитини ви можете підписати декларацію з ним, а для себе знайти сімейного лікаря чи терапевта в будь-якому іншому закладі. Або, якщо вам зручніше, щоби і ви, і діти ходили до одного фахівця в одному закладі підпишіть декларацію для всіх у одного сімейного лікаря. Чи записуватися всім до одного лікаря в одному закладі, чи до різних у різних закладах вибір лише за вами.

До якого віку дитину обслуговує педіатр?

Педіатр може обслуговувати дітей до 18 років. З 18 років потрібно буде підписати декларацію з сімейним лікарем або терапевтом.

Як підписати декларацію дитині?

За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписують батьки. Це може зробити один із батьків присутність всієї родини не обов’язкова. Тато або мама мають взяти з собою свої документи (паспорт, ІПН), свідоцтво про народження дитини і мобільний телефон.

Чи обов’язково потрібно обрати лікаря у квітні?

Не обов’язково - кінцевого терміну підписання декларацій немає. Подумайте, якого лікаря хочете обрати, можна сходити на візит до кількох фахівців. Проте і не відкладайте все на невизначений термін. Оберіть лікаря, якому довіряєте, і під час наступного візиту підпишіть з ним декларацію.

Читайте також: Уляна Супрун спростувала діагноз «дисбактеріоз»

Чи можна буде без декларації потрапити до свого дільничного терапевта?

Так, навіть без підписання декларації ви можете безоплатно відвідувати лікаря, до якого ходили раніше. Проте рано чи пізно, треба буде всім підписати декларації. Якщо вас влаштовує лікар, до якого ви ходили раніше, підпишіть декларацію з ним під час наступного візиту. Вибір у будь-якому разі за вами.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!