Послаблення карантину на Львівщині лише з 15 травня та в Європі планують міні-Шенген. Головне за ніч і минулу добу

5287 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Galnet

Фото: Galnet

Відкладають послаблення. Львівська обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій відстрочила послаблення карантину, яке було заплановано на 11 травня по всій Україні.

«З огляду на збільшення кількості хворих, а також летальні випадки від коронавірусу в області, комісія зобов’язує продовжити карантин до 15 травня. Отже, ті послаблення, які були заплановані з 11 травня, будуть вводитися з 15», – заявив заступник голови Львівської ОДА Тарас Грень.

Зокрема, ТРЦ King Cross Leopolis, що фактично розташований поза межами Львова, спочатку анонсував відкриття своїх магазинів, натомість пізніше там повідомили, що переносять відкриття на 15 травня.

Читайте також: Скільки транспорту курсує у Львові під час карантину

У Львові ж карантин з 11 травня вирішили послабити лише частково: запрацюють літники, авто кінотеатри, музеї. Натомість можливість відкрити перукарні мали розглядати на засіданні міської комісії з питань ТЕБ і НС 12 травня. Як уточнили в ЛМР, попри рішення області, нині у Львові часткові послаблення все ж запрацюють.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за дві доби кількість хворих на Covid-19 зросла на 93 пацієнта. Разом 753. Вилікувалося – 152 осіб, померло 19 осіб.

В Україні за останні дві доби кількість нових хворих на коронавірус зросла на 1047 осіб. Загальна кількість 15 232 пацієнтів. Зберігається позитивне співвідношення тих, хто одужав – 3 060, над померлими від Covid-19 – 391 особи. Антилідери незмінні: Чернівецька область (2 268), місто Київ (1 805), Івано-Франківська (1116), Тернопільська (999) області.

В Україні за добу коронавірус виявили у 110 медпрацівників. Загальна кількість заражених медиків сягнула майже 3 тисяч, 21 з них помер.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко затвердив тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів під час надання послуг в умовах карантину в перукарнях та салонах краси; закладах громадського харчування; при торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами; при здійсненні дозволених видів діяльності, які передбачають приймання відвідувачів в офісних приміщеннях; при наданні стоматологічної допомоги; в закладах стаціонарної психіатричної допомоги, медико-соціального та соціального захисту.

Читайте також: Чому ми продовжуємо медичну реформу

Він каже, що якщо число випадків буде йти до зниження, поліпшуватися, то не все літо нам доведеться ходити в масках. Можливо, і дитячі садочки відкриються. «Якщо будемо бачити, що сезонність не впливає на поширення інфекції, тоді буде складніше. Тоді будемо балансувати на цих 350-500 випадках (нововиявлених хворих на Covid-19 щодня) і маска стане з нами невіднятним другом до кінця цього року», – розповів він.

З України знову літатимуть. Czech Airlines, Wizz Аir та Lufthansa заявили про рішення відновити рейси з України вже з кінця травня – початку червня.

Так, Czech Airlines, рейси з України відновить 24 травня. «З 24.05.2020 Київ – 7 рейсів на тиждень, з 25.05.2020 Одеса – 3 рейси на тиждень», – йдеться у повідомленні Czech Airlines.

Угорська Wizz Аir готується до польотів з 23 травня, а а німецька Lufthansa – з 1 червня. Wizz Аir вже відкрила для бронювання квитки на рейси з Києва (Жуляни – ЕП), Запоріжжя, Львова, Одеси та Харкова. У Lufthansa можна забронювати рейси з Києва тільки до Берліна.

У МАУ також оголосили про поступовий запуск рейсів із 23 травня.

Читайте також: Скільки може тривати епідемія коронавірусу у Львові

Введуть міні-Шенген. Міністри закордонних справ Словаччини, Чехії та Австрії обговорюють можливе послаблення вимог щодо перетину кордонів.

Як каже держсекретар словацького МЗС Мартін Клюс, країни можуть створити щось на зразок міні-Шенгену. Він може почати працювати приблизно на початку літа. Реалізація ідеї буде залежати від епідеміологічної ситуації.

Франція – Іспанія – Італія – Німеччина – Білорусь. За добу від коронавірусу у Франції померли 80 осіб, що є найменшим показником за майже 2 місяці.

Від коронавірусу в Іспанії за добу померли 143 хворих, що є найменшим показником з 18 березня.

В Іспанії за порушення карантину, введеного через епідемію коронавіруса, поліція виписала 837 000 штрафів. У Франції оформлено 915 000 порушень.

Кількість нових хворих та померлих від коронавірусу в Італії знизилася до показників початку-середини березня. Відповідно 802 нових випадки коронавірусу (1 083 раніше) та 165 померлих (194 напередодні).

За час пандемії нового коронавірусу, в Італії на Covid-19 захворіли 219 070 осіб. В той же час у Великій Британії вже зафіксовано 220 449 випадки захворювання.

Читайте також: Єврокомісія закликає європейські країни продовжити закриття кордонів ще на місяць

У Німеччині виявили прискорення поширення коронавірусу. В Інституті Роберта Коха виявили, що коефіцієнт відтворення вірусу («R-value») перевищив «1» (складає1.1), і це викликає стурбованість у контексті послаблення карантинних обмежень. Коефіцієнт відображає, скільки людей в середньому інфікує одна заражена людина. 

У Білорусі виявили ще 921 хворого коронавірусом, загальне число тих, хто заразився, наблизилося до позначки в 23 тисячі, ще 5 людей померли – загалом 131 особа.

Послаблення карантину на Львівщині знову відтермінували – тепер до 15 травня. Це погані новини. Зле також і те, що після двохмісячного сидження в карантині у людей закінчуються гроші і потрібно терміново запускати економіку, а влада немає на це жодних рішень. Простими заборонами зараз уже справу не вирішиш. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!