Європейського Союзу чи Солідарності: як перейменують Повітрофлотський проспект у Києві

3032 0
У столиці продовжують дискутувати з приводу перейменування проспекту Повітрофлотського. Противники перейменування говорять про політичний контекст зі сторони Європейської солідарності, а прибічники нагадують, що до радянського періоду проспект носив назву Кадетське шосе.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Ініціатор петиції про збереження теперішньої назви історик, краєзнавець Антон Короб запевняє, що сучасна назва проспекту немає жодних згадок про якийсь “червоний повітряний флот". Про це він написав на своїй Facebook-сторінці. 

Петиція №11737 “#ЗбережемоПовітрофлотський – не дамо знищити історію Києва” з проханням виключити назву Повітрофлотського проспекту зі списку перейменувань була зареєстрована 1 лютого, і станом на кінець дня 6 лютого, зібрала 1250 голосів із 6 тисяч необхідних. У тексті петиції йдеться про те, що назва “Повітрофлотський" не підпадає ані під декомунізацію, ані під дерусифікацію.

Знавці історії Києва дорікають Коробу в коментарях, що він навмисно опускає той факт, що проспект до приходу "совєтів" у 1923-му, носив іншу назву - Кадетське шосе. Мовляв, навіть дану інформацію намагались видалити з Вікіпедії. Станом на момент виходу новини, інформація про попередню назву вулиці була присутня

Протягом 2015-2019 рр., коли у Києві відбувалась активна декомунізація, у місті не виникало жодних серйозних дискусій з приводу назви цього проспекту, говорить член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Тиміш Мартиненко-Кушлянський. За його переконаннями, зміна назви є аферою, вона на руку одній із політичних сил, назва якої співзвучна із запропонованою для перейменування назвою.

Нагадаємо, те, що назва проспекту не підлягає декомунізації чи дерусифікації, засвідчила у своїх висновках та рекомендаціях і експертна робоча група з топонімізації при Київраді на чолі з кандидатом історичних наук, відомим українським істориком Олександром Алфьоровим. За його словами, сучасна назва проспекту – з 1963 року, не містить жодних згадок про якийсь “червоний флот”, пояснював історик.

Алфьоров також наполягав, що за висновком Українського інституту національної пам’яті Повітрофлотський проспект не підпадав під норми закону про декомунізацію. Також він вважає, що назва проспекту у киян асоціюється виключно з історією розвитку повітроплавання та потужною науковою школою. Водночас інший історик та колишній очільник Інституту Нацпам'яті Володимир В'ятрович, а сьогодні нардеп Європейської солідарності виступив із критикою позиції Алфьорова та авторів петиції.

Він наголошує, що Київ позбувається совєтсько-російської топоніміки і нова хвиля українізації міста після проведеної раніше декомунізації робить столицю більш українською та європейською. Хоча у багатьох закрадається думка, що В'ятрович може підігравати своїм політичним колегам: мовляв, проспект ЄС, то ніби не Європейського Союзу, а Європейської Солідарності.
 
Як уже повідомлялось, низка громадських діячів звернулася до киян та столичної влади із закликом підтримати перейменування Повітрофлотського проспекту на проспект Європейського Союзу. Відповідне звернення оприлюднив ексміністр закордонних справ Володимир Огризко. За його словами, зараз саме той час, щоб прибрати зі столичних топонімів сліди російського минулого, оскільки воно приносило Україні лише трагедії. Підписали звернення політолог Михайло Басараб, волонтер Мирослав Гай, правозахисник Йосип Зісельс, а також громадські діячі Михайло Гончар, Андрій Левус, журналіст Сергій Квіт та дипломат Данило Лубковський.
Ігор Ющенко

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!