«Приїжджайте, є нирка». У Львові батькові двох малих діток пересадили орган

21191 0
Ярослав Рубцов, якому провели трансплантацію нирки, мав лише 10 хвилин, аби погодитися на пересадку.
Фото: Христина Рубцова

Фото: Христина Рубцова

Учора вранці, 11 лютого, у Лікарні швидкої медичної допомоги провели майже 16-тигодинну трансплантацію серця, печінки та нирок від посмертного донора – 45-річної жінки, яку напередодні не вдалося врятувати. Одну з нирок отримав 37-річний львів’янин Ярослав Рубцов, який є директором друкарні «Зерцало», що знаходиться в селі Кротошин Путомитівського району. Операція пройшла успішно, нирка відразу запрацювала. Про це Тvoemisto.tv розповіла дружина Ярослава – Христина Рубцова.

Читайте також: Чотири врятовані життя. У Львові 16 годин проводили пересадку органів від жінки-донора

За її словами, проблеми з нирками у чоловіка були давно, але про те, що доведеться робити трансплантацію ще й так скоро, навіть і не думали.

Ярослав Рубцов тривалий час займався свічковою діяльністю у Свято-Успенській Унівській Лаврі Студійського уставу, зараз займається поліграфічною діяльністю, є директором друкарні «Зерцало». Вдома на нього чекають двоє маленьких діток – старшій 1 рік 10 місяців, меншій 7 місяців – та дружина.

Читайте також: Шанс жити. Для чого і як у Львові проводять пересадки органів

«Проблеми з нирками в Ярослава виявили ще у 10 класі. Постійно лікувався, тримав ситуацію на контролі. Коли ми одружувалися, звісно, про проблему знала. Двічі на рік він ходив на крапельниці, часто приймав ліки. Та влітку цього року, якраз напередодні, коли мала народжувати другу дитину, він захворів на коронавірус. Після цього проблеми з нирками загострилися», – зазначає Христина Рубцова.

За словами жінки, наприкінці серпня, коли чоловік одужав, то пішов на обстеження у нефрологічне відділення 5-тої лікарні. Саме від лікуючої лікарки вони вперше почули, що потрібна трансплантація.

Виявляється, після коронавірусу стан організму і показники стану нирки погіршилися.

«Якщо раніше у чоловіка була друга стадія хвороби, то влітку стала четверта. А як відомо, п’ята – вже остання. Але все одно, в нього був не критичний стан, без гемодіалізу, тому слово трансплантація було для нас шоком. Насамперед, злякалися, бо не знали, куди звертатися і що робити», – зізнається молода дружина.

Оскільки родинних донорів не було, адже батько Ярослава давно помер, а мати має багато супутніх захворювань, така можливість відпала. Розраховувати можна було лише на посмертного донора.

Ярославу та Христині лікарка порадила звернутися у Центр трансплантології лікарні швидкої допомоги та стати на лист очікування. Але саме в цей час в родині народилася дитинка, відтак вся увага була прикута цій події.

Через якийсь час подружжя таки зібралося з думками і зателефонували у Центр трансплантології. Їм скинули перелік обстежень, які треба пройти.

Упродовж двох тижнів Ярослав пройшов відповідні обстеження, зібрав потрібні документи і 15 грудня 2020 р. став на лист очікування.

«Нам відразу пояснили, що донор для пересадки в лікарні може потрапити у кращому випадку один-два в місяць. Далі вони будуть перевіряти на два тести сумісності – чи в них обох (чоловіка і донора) не буде моментального відторгнення і чи не буде відторгнення в майбутньому, тобто наскільки приживеться нирка. Також сказали, що дзвінка нам можна очікувати навіть завтра, а можна його так і не дочекатися. Усе буде залежати чи знайдеться відповідний донор», – розповідає далі співрозмовниця.

Відтоді, за словами Христини Рубцової, вони жили в очікуванні. Чоловік був на строгій дієті – під забороною усе смажене, солене тощо.

Читайте також: Львівські лікарі віддають шану жінці-донору, яка врятувала чотирьох пацієнтів. Фото дня

Цього тижня, 10 лютого, Ярославу несподівано задзвонили з лікарні і сказали, що є донор.

«У нас знову був шок. Ми попросили лікарів дати нам кілька хвилин на відповідь, аби подумали. Відразу задзвонили своїй лікуючій лікарці, вона сказали, аби не зволікали. По-перше, стан чоловіка не критичний, а отже вищі шанси на те, що орган не відторгнеться, а, по-друге, сьогодні нирки ще функціонують, а вже завтра навіть банальне отруєння може спричинити проблеми, а донора вже не буде. Відповідь ми дали за 10 хвилин», – пригадує Леся Дзвіняцька.

Звісно, сім’я віддзвонила, дала позитивну відповідь і почала збирати речі у лікарню.

Операція з пересадки нирки тривала 2,5 години.

Як зазначає співрозмовниця, після завершення до Христини підійшов лікар та розповів, що операція пройшла успішно – нирка відразу запрацювала.

«Чоловік ще в реанімації, пробуде там ще кілька днів, а далі приблизно на два тижні його переведуть у звичайну палату. Вчора мала можливість на кілька хвилин навіть зайти до нього і поспілкуватися. Почувається нормально, вже навіть є апетит. Також мені відомо, що Ярослава навіть піднімали з ліжка на ноги, щоб він пройшов кілька кроків», – каже Христина Рубцова.

За її словами, ні за операцію, ні за медикаменти родина нічого не платила. Усім забезпечила лікарня.

«Ми дуже вдячні родині донора та всім лікарям, які зуміли врятувати Ярослава. Тішуся, що ще зо два тижні і чоловік зможе повернутися додому», – додала Христина Рубцова.

Читайте також: В Україні планують проводити трансплантацію рук, ніг та легень

Нагадаємо, що сьогодні трансплантацію органів у Львові проводять у міській лікарні швидкої медичної допомоги та в обласній клінічній лікарні. У листі очікування ЛШМД є понад 200 людей, які чекають на пересадку нирки, близько 40 – серця, 30 – печінки, а легень – 15. В обласній лікарні на трансплантацію нирки очікують 240 пацієнтів, на пересадку печінки – близько 10. Це люди з різних областей України.

Детальніше про те, для чого і як у Львові проводять пересадки органів, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа

Фото надала Христина Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!