Путін може офіційно оголосити війну Україні 9 травня, – CNN

3153 0
Хочуть мобілізувати росіян і завоювати східну та південну Україну.
Фото: Патріоти України

Фото: Патріоти України

Президент Росії Володимир Путін може офіційно оголосити війну Україні 9 травня. Про це повідомляє CNN з посиланням на чиновників США та Заходу.

Це дасть змогу повноцінно мобілізувати російські резервні сили під час спроби рф завоювати східну та південну Україну.

Читайте також: Начальник української розвідки назвав два варіанти закінчення війни росії проти України

«Західні чиновники довгий час вірили, що путін використає символічне значення та пропагандистську цінність цього дня, щоб оголосити про військове досягнення в Україні, про серйозну ескалацію бойових дій – або обидва ці варіанти», – йдеться у повідомленні.

Чиновники почали обговорювати один сценарій, який полягає в тому, що путін офіційно оголошує війну Україні 9 травня. Нині російські чиновники наполягають, що конфлікт є лише «спеціальною військовою операцією» з метою «денацифікації».

«Я думаю, що він (путін – ред.) спробує відійти від своєї «спеціальної операції». Путін створив підґрунтя для того, щоб сказати: «Подивіться, зараз це війна проти нацистів, а мені потрібно більше людей. Мені потрібно більше російського гарматного м’яса», – каже міністр оборони Великобританії Бен Воллес минулого тижня LBC Radio.

Офіційне оголошення війни 9 травня могло би підвищити популярність вторгнення рф в Україну. За російським законодавством, це також дозволить путіну мобілізувати сили резерву та призвати військовозобов’язаних. Вони, за словами чиновників, вкрай потрібні росії на тлі зростаючого дефіциту наступальної сили.

Інші варіанти на 9 травня включають анексію відколотих територій Луганська та Донецька на сході України, посилення позицій рф в Одесі або оголошення повного контролю над Маріуполем.

Читайте також: «Для нього покласти мільйон людей – не проблема». Психолог про те, чи знає путін реальну картину війни

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер заявив у понеділок, 2 травня, що США мають «високо достовірні» повідомлення розвідки про те, що росія спробує анексувати Луганськ і Донецьк «десь у середині травня». Є також ознаки того, що Росія може планувати проголошення та анексію «народної республіки» у Херсоні.

Прессекретар Держдепартаменту США Нед Прайс заявив у понеділок, 2 травня, що росіяни зроблять все можливе, щоб використати 9 травня в цілях пропаганди.

«Ми бачили, як росіяни подвоюють свої пропагандистські зусилля, ймовірно, майже напевно, щоб відволіктися від своїх тактичних і стратегічних невдач на полі бою в Україні», – сказав Нед Прайс на брифінгу в Держдепартаменті.

Читайте також: «У Бога закінчилося терпіння». Психолог про «затяжну» війну і як вона змінить українців

Прайс додав, що він знає про те, що Росія може офіційно оголосити війну 9 травня. За його словами, «це було б великою іронією, якби Москва використала нагоду «Дня Перемоги» для оголошення війни. Це дозволило б рф збільшити кількість призовників, що вони не в змозі зробити зараз. Тож це продемонструє світові, що «їхні військові зусилля провалюються, що вони заплутуються у своїй військовій кампанії та військових цілях».

Нагадаємо, що війна росії проти України може завершитися двома шляхами: це розпад російської федерації або зміна її керівництва. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!