Як бізнес може взаємодіяти і вигравати гранти та хто в цьому допоможе

1202 0
«РЕ:БІЗ» – майданчик взаємодії місцевого та релокованого бізнесу. Пояснюємо, як ефективна співпраця допомагає розширити можливості та вигравати гранти.

За час повномасштабного вторгнення за урядовою програмою понад 800 підприємствам в Україні вдалося релокуватися до більш безпечних регіонів. Як зазначила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна, станом на сьогодні 623 підприємства вже працюють на новому місці. Для ще 239 йде пошук локації або способу транспортування. Понад 650 підприємств, які планували релокувати свої виробничі потужності, відмовились від переміщення у зв’язку з деокупацією територій, на яких вони розташовані. Окрім того, нині деякі підприємства повертаються на попередні місця роботи у зв’язку з покращенням там безпекової ситуації, зокрема, в Харківську, Чернігівську та Сумську область. 44 підприємства вже повернулись.

Львівщина стала лідером з релокації, адже за рік війни область прийняла та надала підтримку 225 підприємствам. Така підтримка включає як інформаційний супровід, так і фінансову допомогу. Зокрема, співзасновниця громадської спілки «РЕ:БІЗ» Анастасія Серова, скориставшись підтримкою Львівської обласної військової адміністрації, а також міжнародних донорів, релокувала виробництво броньованого скла «Citius s». Крім того, разом з представницею місцевого підприємства «Стрий Авто» Анною Шевців заснувала «РЕ:БІЗ» – майданчик взаємодії місцевого та релокованого бізнесу.

Детальніше про історію Анастасії Серової та Анни Шевців можна знайти на YouTube-каналі LRHub.

Чому бізнесу варто обʼєднуватися?

З початком повномасштабного вторгнення малий та середній бізнеси зазнали неабияких втрат. Попри проблеми, які існували до війни, додалися ще й такі: близькість до фронту, втрата потужностей та обладнання, руйнування, погіршення загального економічного становища, внаслідок чого також знизився споживчий попит та платоспроможності населення. Незважаючи на всі негативні фактори, український бізнес продовжує працювати, а настрої підприємців показують позитивну тенденцію до зростання.

Згідно з дослідженням Національного Банку України індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) з негативного в першому кварталі 2023 року (91,2%) зріс до позитивного в 2 кварталі 2023 року (104,5%)*. Бізнес продовжує працювати, підтримувати економіку України та розвивати якість українських продуктів та сервісів. Проте з кожним днем викликів стає все більше. Лише якщо бізнес, уряд та міжнародна спільнота співпрацюватимуть разом – ми зможемо вистояти. А щоб така співпраця була успішною та результативною бізнесу важливо створювати майданчики взаємодії, на яких можливо разом просувати загальні інтереси бізнес-спільноти та продовжувати розвиток своєї справи. Зокрема, одним з таких майданчиків є РЕ:БІЗ, який був створений Анною Шевців та Анастасією Серовою у співпраці з ГО «Аналітично-адвокаційний центр «Львівський регуляторний хаб» та Департаментом економічної політики Львівської обласної військової адміністрації за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

*Індекс ділових очікувань – агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців.Значення індексу більше 100 означає перевагу в суспільстві позитивних економічних настроїв, нижче 100 – негативних економічних настроїв.

 

Підписання меморандуму

Чим «РЕ:БІЗ» корисний для підприємців?

Комплексна взаємодія та співпраця

Місцева та національна влада, міжнародні донори та ініціативи активно підтримують бізнес, який працює не лише на власний розвиток, але й обʼєднується у спільні ініціативи.

Зі слів співзасновниці «РЕ:БІЗ» та співвласниці підприємства броньованого скла «Citius s» Анастасії Серової, їхній майданчик  це платформа взаємодії та взаємодопомоги місцевого та релокованого бізнесу.

«Ми вже зуміли залучити грантових коштів на суму більше 4 мільйонів гривень, тож розуміємо специфіку і всі новації у грантрайтингу. Наш майданчик  це платформа взаємодії та взаємодопомоги місцевого та релокованого бізнесу. Ми готові ділитися досвідом, якщо Ви готові переймати його та вигравати».

Анастасія Серова

Спільнота однодумців та нетворкінг

В умовах війни важливо вміти швидко пристосовуватися та переорієнтовуватися відповідно до викликів, які змінюються щоденно. Майданчик «РЕ:БІЗ»  це чудова платформа для пошуку партнерів та нових колаборацій. Як зазначала співзасновниця «РЕ:БІЗ» та співвласниця підприємства «Стрий Авто» Анна Шевців, РЕ:БІЗ  це не лише про акумуляцію зусиль в грантовій сфері.

«Також це нетворкінг та майданчик взаємодії і кооперації. Як виявилося, ми з Анастасією співпрацювали більше 10 років через посередників. Тепер ми напряму закуповуємо комплектуючі один в одного».

Анна Шевців

Обмін досвідом та вихід на експортні ринки

З початку війни держава та міжнародна спільнота активно підтримують український бізнес. Існує низка програм щодо сприяння розвитку та масштабування як на місцевому та національному, так і міжнародному рівнях. Детальніше про можливості для бізнесу у 2023 році читайте в статті Tvoemisto.tv.

Водночас грантодавці очікують побачити спільну роботу та обʼєднання бізнес-спільноти, тому все більше і більше впроваджують кластерні програми, як наприклад, грант на підтримку експортних альянсів від Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (дедлайн подачі 30.09.2023). Регіональний майданчик взаємодії місцевого та релокованого бізнесу «РЕ:БІЗ» є сталою платформою для впровадження спільних ініціатив, що стане надійною підтримкою малому та середньому бізнесу як зараз, так і в період відновлення. Адже як зазначив голова правління Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка на презентації «РЕ:БІЗ» в Камʼянко-Бузькій та Червоноградській громадах, з початком повномасштабного вторгнення український бізнес втратив як споживачів через погіршення економічного становища, так і частково ринок у звʼязку з окупацією територій, або ж ведення активних бойових дій на них.

«Для того, аби бізнес міг продовжувати розвиватися, а відтак підтримувати економіку України і зараз, і в період відновлення, потрібно не чекати, а швидше виходити на експорт. Допоки світ активно підтримує українських виробників, а міжнародна спільнота сприяє популяризації українських продуктів, користайтеся цими можливостями».

Нагадаємо, що минулого року Європейський союз скасував мита для української продукції, тож малі підприємці мають можливість продавати свою продукцію без сплати додаткових зборів при експорті в країни ЄС.

Тарас Хавунка

Феномен українського підприємництва: як зберегти тенденцію після перемоги?

Вже понад 1,5 року українці живуть у новій реальності. Водночас, завдяки обʼєднанню та спільній роботі, нам, попри все, вдається не лише виживати, але й розвиватися. Створення нових об'єднань, цікаві колаборації, унікальні продукти та розробка нових технологій свідчать про творчий потенціал та інноваційність українського бізнесу. Все це стало можливим, зокрема й завдяки активній підтримці міжнародних партнерів, успішній інтеграції релокованого бізнесу та побудові діалогу між владою, бізнесом та громадськістю. Про важливість бізнес-обʼєднань та їхні ролі в подоланні викликів війни розказав член Young Business Club Володимир Марусяк на каналі LRHub.

Незламність українського бізнесу вражає. Сотні історій підприємців про релокації, втрати усіх потужностей та обладнання і, як наслідок, запуску бізнесу з нуля надихають та доводять, що українцям є про що розповісти і є чим вразити світ. Історії українських підприємців можна знайти у підбірці LRHub_бізнес. Зокрема, співвласниця виробництва рослинної косметики «Vesna» Вікторія Маслова розповіла про те, як стала грантеркою Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», як вдалося релокуватися з Бучі, про втрату всього обладнання та продукції внаслідок терору окупанта, поділилася секретами жіночого підприємництва та історіями від наших захисників та захисниць, яких підтримує Vesna.

Команда Львівського регуляторного хабу та громадської спілки «РЕ:БІЗ» запрошують до співпраці. Якщо Ви представник соціально-відповідального бізнесу, який готовий працювати над покращенням бізнес-середовища, розвитком соціально-корпоративної відповідальності та забезпеченням ефективного процесу відбудови – доєднуйтеся до наших ініціатив та отримуйте підтримку у впровадженні Ваших. Адже лише спільними зусиллями ми зможемо наблизити перемогу та забезпечити ефективний процес відбудови. Детальніше ознайомитися з діяльністю організації можна на сайті або в соціальних мережах у Facebook чи Instagram.

Цю публікацію створено за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Партнерська публікація

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!