LRHub: бізнес. Можливості, якими необхідно скористатися

1336 0
З початком повномасштабного вторгнення росія не лише окупувала наші території, але й завдала серйозного удару по економіці. Постійні повітряні тривоги, обстріли цивільної інфраструктури та проблеми з постачанням електроенергії суттєво ускладнили роботу бізнесу. Проте, незважаючи на труднощі, українські підприємці продовжують розвиватися, відкривати власні справи та користуватися можливостями і підтримкою від держави та світу.

За даними Опендатабот на початку квітня 2023 року близько 2 млн підприємців зареєстрували ФОП та більше 1 млн відкрили власні компанії. Не кожен бізнес зміг пережити 2022 рік, проте кількість новостворених підприємств перевищує кількість закритих у понад 5 разів. Це свідчить про незламну волю, стійкість та віру українських підприємців у світле майбутнє. А створені нові робочі місця, сплачені податки та активна підприємницька діяльність – це запорука економічного розвитку країни та міцний фундамент для відновлення. Адже саме малий та середній бізнеси є основою будь-якої економіки.

У чому полягає феномен українського підприємництва

Українці завжди виділялися своєю креативністю, винахідливістю та здатністю пристосовуватися до різних умов, використовуючи їх на власну користь та пропонуючи нові послуги та товари у відповідь на потреби часу. Навіть у перший рік пандемії, коли були впроваджені численні обмеження та заборони, понад 240 тисяч українців започаткували нові підприємства. Це лише на 5 тисяч менше, ніж в доковідний час. 

Навіть повномасштабне вторгнення не зламало українських підприємців. Хоча й з початком війни бізнес зіштовхнувся з труднощами, проте виникло також багато можливостей, які українці активно використовують. За майже рік дії урядової програми «єРобота» українські підприємства отримали 3 мільярди гривень на відкриття та розвиток власної справи, про що повідомила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна. Міжнародні донори також відкрили низку програм підтримки підприємництва. Зокрема, Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» виділила близько 6 мільйонів доларів на реалізацію 4 ґрантових програм.

Якщо Ви хочете першими дізнаватися про наявні можливості для бізнесу, долучайтеся до групи в Telegram, де команда Львівського регуляторного хабу (ЛРХ) ділиться останніми новинами у ґрантовій сфері. Також, якщо Ви потребуєте допомоги у пошуку та поданні ґрантових заявок, – експерти з ЛРХ радо Вам з цим допоможуть.

Які можливості для бізнесу існують та як ними скористатися

Окрім фінансових можливостей, громадський сектор у співпраці з міжнародними партнерами впроваджує низку ініціатив підтримки бізнесу. Зокрема, ГО «Аналітично-адвокаційний центр «Львівський регуляторний хаб» за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» проводить різноманітні профільні та галузеві навчання, надає безкоштовні юридичні консультації, покращує місцеве та національне законодавства та промотує релоковані підприємства шляхом висвітлення їх історій та діяльності на YouTube каналі LRHub

Навчання для бізнесу

За час реалізації проєкту ЛРХ провів 5 навчальних семінарів та 3 галузеві зустрічі. Найпопулярнішим заходом стало навчання від директора Start Global та запрошеного викладача двох бізнес шкіл України: KMBS та LvBS Дмитра Швеця на тему «Бізнес: пошук клієнтів за кордоном»

Вихід на західні ринки – це одна з можливостей, яку підсилила війна. Окрім сприяння у презентації продуктів на міжнародних виставках та залученню іноземних партнерів від донорів, тренд на «made in Ukraine» стрімко шириться світом. Все більше і більше українських підприємців починають експортувати та відкривати світу якісні, креативні рішення та товари. 

«Українським підприємцям потрібно виходити на західні ринки. Адже це допоможе не лише розвинути власний бізнес, але й підтримати економіку країни. Тим більше зараз, коли існує безліч освітніх та фінансових можливостей. Зокрема, інтерактивне навчання від Дмитра допомогло краще зрозуміти профайл іноземного клієнта та розробити стратегію ефективних закордонних продажів. Власне, якщо у когось існують якісь страхи стосовно використання нових можливостей та масштабування, – раджу скористатися освітніми можливостями. Такі зустрічі допомагають розвіювати невпевненості та починати працювати на розвиток», – запевняє учасниця семінару Вікторія Примолена, співвласниця меблевого підприємства «Primaletto».

Поряд з можливостями, якими, безперечно, слід користуватися, війна створила й виклики, з якими не так легко впоратися: проблеми з логістикою, експортом, оподаткування та ін. Як наслідок, держава вводить багато нових процедур, які спрощують, або ж навпаки, ускладнюють роботу підприємців. Побороти ці виклики та створити якомога сприятливіше середовище за таких умов можливо лише за тісної взаємодії та відкритого діалогу між бізнесом та владою. Саме тому Львівський регуляторний хаб організував та провів кілька галузевих зустрічей на найзатребуваніші теми: митне та податкове регулювання та ін. 

Однією з найпроблематичніших сфер серед бізнесу виявилася саме податкова сфера. Блокування податкових накладних та відшкодування ПДВ – це проблеми, з якими зіштовхнувся ледь не кожен бізнес країни. Саме тому на семінарі «Бізнес: податкова служба» учасники мали можливість напряму задати усі запитання фахівцям, обговорити кожен індивідуальний кейс компанії та налагодити взаємодію з податковою. Зі слів підприємців, сплачувати податки необхідно, особливо коли держава перебуває у такому складному становищі, спричиненому діями окупанта. Тож готовність бізнесу до діалогу та спільного вирішення проблем – 100%.

Детальніше про юридичні аспекти бізнесу у час війни поспілкувалися Голова правління ЛРХ Тарас Хавунка та засновник, керуючий партнер адвокатського обʼєднання «Марусяк і Партнери» Володимир Марусяк на каналі LRHub. 

Також, якщо Ви є представником релокованого бізнесу, – Львівський регуляторний хаб надає безоплатні юридичні консультації та допомагає у вирішенні правових питань. Звернутися можна, заповнивши короткий опитник, через соціальні мережі (Facebook чи Instagram), або ж через електронну пошту [email protected].

Освітній контент

На YouTube-каналі LRHub цікаво та доступно пояснюють про місцевий економічний розвиток, реформи і проблеми, розповідають про стан справ бізнесу та обговорюють суспільно-політичні процеси в країні. Зокрема, в рамках проєкту «RElocate together: майданчик допомоги для релокованих підприємств», що реалізується за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», є серія інтервʼю з власниками релокованих підприємств, де гості розповідають про можливості, якими вдалося скористатися, виклики, з якими зараз зіштовхується український бізнес, та шляхи їх подолання. 

Побачити їх можна – тут.

«Навіть такі прості програми як «Ґрант на власну справу» або пільговий кредити – все це не тільки працює, але й допомагає», – переконана співвласниця підприємства «Citius S» Анастасія Серова.

Двічі релоковане підприємство вже втретє розпочинає з нуля через дії окупантів. На новому місці у Львівській області їм вдалося залучити ґрантових коштів від держави та міжнародної спільноти на суму понад 4 млн гривень. «Citius S» спеціалізується на виготовлені броньованого скла. Зокрема, підприємство обладнує спеціалізовані автомобілі швидкої допомоги та інкасатори. Одна з таких машин під час евакуації людей з Бучі птрапила під обстріл з танкового кулемета. Завдяки броньованому склу, яке насправді не призначене для таких куль, усім вдалося дістатися до пункту призначення неушкодженими. На цей момент підприємство активно розвиває свою діяльність, допомагає армії, готується до виходу на міжнародні ринки та налагоджує співпрацю з місцевим бізнесом та владою. 

Окрім того, Анастасія Серова разом з Анною Шевців, співвласницею підприємства «Стрий Авто», очолюють Агенцію релокованих підприємств «RE:BIZ», що вже розпочала свою роботу. Метою діяльності Агенції є посилення взаємодії місцевого та релокованого бізнесу, налагодження співпраці з донорами та розвиток українського підприємництва. 

2022 рік став переломним для українців, в тому числі і підприємців. Поруч з безліччю викликів зʼявляється безліч можливостей, а поруч з невпинною роботою на розвиток власної справи стоїть волонтерська робота на благо країни. Та незважаючи на все, український бізнес не просто виживає, але й створює нову продукцію, втілює креативні рішення та формує уявлення та ставлення світу до української якості. Зокрема, все це можливо завдяки підтримці міжнародної спільноти, відкритості світу до України та безліч можливостей. І зараз саме час використовувати всі наявні інструменти для розвитку, адже після перемоги нас чекатиме відкритий світ вільної конкуренції. Тож те підґрунтя, яке нам вдасться створити зараз, стане вихідною точкою розвитку українського бренду в майбутньому. 

«Знаходьте можливості, користуйтеся ними, навчайтеся та розвивайтеся. Адже ми живемо в історичний час, час, коли ми можемо створити та показати усьому світу силу українського. Тож давайте обʼєднувати зусилля та примножувати результати. Адже ціль у нас точно одна» – запевняє команда ЛРХ.

Якщо Ви представник соціально-відповідального бізнесу, який готовий працювати над покращенням бізнес-середовища, розвитком соціально-корпоративної відповідальності та забезпеченням ефективного процесу відбудови, – Львівський регуляторний хаб запрошує до співпраці. Детальніше ознайомитися з діяльністю організації можна на сайті.

Цю публікацію створено за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

 

​Партнерська публікація

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!